Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα κοράλια πεθαίνουν μαζικά αφού φύκια κάνουν κατάληψη λόγω κλιματικής αλλαγής

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θαλάσσιοι ερευνητές στην Καραϊβική βρήκαν κάτι ανησυχητικό. Μία σειρά από υφάλους, τα κοράλλια πέθαιναν και στη θέση τους φύτρωναν φύκια.

Από τότε, αυτό το μοτίβο παρατηρείται στους υφάλους σε όλο τον κόσμο. Καθώς τα κοράλλια πεθαίνουν, τα φύκια κάνουν κατάληψη.

Μόλις τα φύκια αποκτήσουν έδαφος, είναι δύσκολο για τα κοράλλια να ανταγωνιστούν. Αυτά τα μεγάλα, σαρκώδη φύκια μπορούν γρήγορα να κυριαρχήσουν. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι ύφαλοι υποβαθμίζονται, η τάση αναμένεται να επιταχυνθεί. Αντ’ αυτού, οι πρώην κοραλλιογενείς ύφαλοι θα κατοικούνται από φύκια, με τεράστιο κόστος στα οικοσυστήματα των υφάλων.

An under/over shot of bleached corals and blue sky. NOTE: This image was taken in Indonesia.

Αυτή η μετατόπιση δεν έχει συμβεί ευρέως στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο – ακόμα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια κατάληψης φυκιών σε ορισμένους υφάλους.

Ομάδα βιολόγων, εφάρμοσε την τακτική του ξεριζώματος φυκιών, δίνοντας χρόνο στα κοράλλια να ανακάμψουν.

Φυσικά, αυτό είναι ένα μέτρο αναστολής. Έχει σχεδιαστεί για να κερδίζει χρόνο ενώ αντιμετωπίζειτις κύριες απειλές για το μεγαλύτερο σύστημα υφάλων στον κόσμο –  την κλιματική αλλαγή.

Τα κοράλλια δεν αγαπούν το ζεστό νερό, τα ιζήματα ή την υπερφόρτωση θρεπτικών συστατικών. Έτσι, όταν υπάρχει ένα γεγονός μαζικής λεύκανσης ή θανάτου κοραλλιών μετά από θαλάσσιο καύσωνα ή κυκλώνα, υπάρχει κενός χώρος στον ύφαλο.

Τα φύκια είναι παρόμοια με τα ζιζάνια στον κήπο. Μπορούν να αποικιστούν γρήγορα, να μεγαλώσουν γρήγορα και να ψηλώσουν, να απορροφούν το φως του ήλιου και να ανταγωνίζονται απευθείας τα κοράλλια που επιβίωσαν για φως και χώρο.

A diver injecting a crown-of-thorns starfish.

Μόλις εγκατασταθούν αυτά τα επίμονα φύκια, τα κοράλλια αγωνίζονται να επιστρέψουν. Στη συνέχεια, υπάρχουν βρόχοι ανάδρασης που μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω την επιστροφή των κοραλλιών – οι προνύμφες των κοραλλιών αποβάλλονται από χημικές ουσίες που εκπέμπονται από τα φύκια. Η ανάπτυξη φυκιών καταλαμβάνει το χώρο όπου θα μπορούσαν να έχουν εγκατασταθεί οι προνύμφες των κοραλλιών. Και η υγεία των ενήλικων κοραλλιών μπορεί να πληγεί από τα φύκια που ζουν εκεί κοντά.

Μία άλλη συνέπεια της κατάληψης είναι ότι πολλά ψάρια αποφεύγουν ενεργά περιοχές με μακρά, πυκνή ανάπτυξη φυκιών από φόβο μήπως κρύβονται αρπακτικά ανάμεσα στο φύλλωμα.

Για την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα σχετικά με παρεμβάσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η αναπαραγωγή κοραλλιών για να ανεχθούν το ζεστότερο νερό . Ακόμα κι αν καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες, υπάρχει ήδη τόσο πολύ CO₂ στην ατμόσφαιρα που οι ύφαλοι θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ρόλος για αυτήν την προσέγγιση. Αυτή η χαμηλής τεχνολογίας αλλά γρήγορα αποτελεσματική τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατηθούν τα κοράλλια ζωντανά, ενώ εργαζόμαστε για αποφασιστική δράση για την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X