Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Τα δικαιώματα των παιδιών, βαθιά και πλούσια, όπως η απέραντη θάλασσα (vid)

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, ημέρα ορόσημο, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Με αυτή την πράξη, η παγκόσμια κοινότητα ανέδειξε το όραμα μιας κοινωνίας που επενδύει στα παιδιά και προασπίζεται τα δικαιώματά τους σφραγίζοντας συνάμα τη δέσμευση των Κρατών απέναντι στο παιδί ως φορέα δικαιωμάτων.

Η δράση που επέλεξε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, εμπνευσμένη από τη θάλασσα με τεσσερις συμβολικές φωτογραφίες στο υποβρύχειο Mουσείο Musan όπου ο άνθρωπος συναντάται με τον πλούτο του βυθού.

Tιμώντας αυτή τη σημαντική μέρα αυτή τη χρονιά, Με εικόνες και σύμβολα 4 δύτες, καταδύθηκαν και απεικόνισαν τις 4 Αρχές της Σύμβασης: την Αρχή της Ανάπτυξης, της Συμμετοχής, της Μη Διάκρισης και της Διασφάλισης του Συμφέροντος του Παιδιού.  

Καταδύθηκαν για να αναδυθεί στην επιφάνεια η άμεση επιταγή για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, σε όλο τους το εύρος:  βαθιά και πλούσια όπως η απέραντη θάλασσα.

Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, που η ανθρωπότητα ταλανίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις και διλήμματα, όπου αναζητούνται απαντήσεις και λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, είναι η ώρα να απαλλαγούμε από το «εγώ» και να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας αναφέρει η επίτροπος προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού.

Είναι η ώρα τονίζει η επίτροπος, να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική μέρα ανακαλύπτοντας τις αξίες που περιμένουν να αναδυθούν μέσα από την επιμονή της ανθρωπότητας να διατηρηθεί ζωντανή, να απαλλαγεί από τα βαρίδια που την βυθίζουν, να αναδείξει τους κρυμμένους θησαυρούς της ανθρώπινης φύσης και τις θεμελιώδεις Αρχές που προσδίδουν αξία και νόημα στον Άνθρωπο και τον αγώνα του.

Στο μήνυμα της για τη μέρα η επίτροπος Δέσπω Μιχαηλίδου υπενθυμίζει ότι, δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε αμέτοχοι παρατηρητές στα όσα συμβαίνουν γύρω μας σαν να μην μας αφορούν, αδιάφοροι σε ότι μας εμποδίζει να ζήσουμε ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής.

Απαιτείται υποδεικνύει, δράση, κριτική σκέψη και κριτική επισκόπηση των επιλογών, των αποφάσεων και των δράσεων μας  αφήνοντας πίσω μας στείρες αντιλήψεις και παθογένειες που μας κρατούν καθηλωμένους. 

Φωτογραφίες : Κώστας Κωνσταντίνου

Εnalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X