Τέλος απεργίας με σημαντικές ζημιές στα λιμάνια της Νότιας Κορέας
Έπιασαν και πάλι τιμόνι οι συνδικαλιστές οδηγοί φορτηγών στη Νότια Κορέα, αφού κατέληξαν σε συμφωνίες με το Υπουργείο Γης, Υποδομών και Μεταφορών (MOLIT) για τον τερματισμό της οκταήμερης απεργίας τους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναλυτές αναφέρουν ωστόσο σημαντική ζημιά στην οικονομία της Νότιας Κορέας και εκτεταμένες εκκρεμότητες στα λιμάνια, όπου αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν τα πράγματα σε κανονικούς ρυθμούς.
Οι οδηγοί κέρδισαν το βασικό τους αίτημα, που ήταν η επέκταση του προγράμματος κατώτατου μισθού που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο. Το MOLIT συμφώνησε να παρουσιάσει τα ευρήματά του για το πρόγραμμα στο κοινοβούλιο και να συνεργαστεί με τους νομοθέτες για να καταστήσει το πρόγραμμα μόνιμο. Επιπλέον, συμφώνησαν να διερευνήσουν περαιτέρω επιδοτήσεις καυσίμων για τους οδηγούς και να επεκτείνουν το πρόγραμμα κατώτατου μισθού, για να καλύψει περισσότερα είδη φορτίου. Προς το παρόν καλύπτει μόνο οδηγούς που μετακινούν δοχεία και προϊόντα τσιμέντου.
Η συμφωνία ήρθε στον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου και του συνδικάτου, που άντεχαν παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για επιστροφή στην εργασία. Πριν από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Μεταφορών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να παρέμβει και να αναγκάσει τους οδηγούς να επιστρέψουν στην εργασία τους. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στα μέλη του στρατού είχε ανατεθεί να αρχίσουν να μετακινούν κοντέινερ και άλλα βιομηχανικά προϊόντα, για να δημιουργήσουν χώρο, καθώς τα αντικείμενα συσσωρεύονταν. Ο υπουργός προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να φυλακίσει τους οδηγούς που δεν επέστρεψαν στην εργασία τους.
Οι φορτωτές και οι εταιρείες φορτίου φέρεται να αντιτάχθηκαν στην επέκταση του προγράμματος κατώτατου μισθού. Είπαν ότι ασκούσε υπερβολική πίεση και κόστος στους φορτωτές φορτίου. Το Υπουργείο Εμπορίου, ωστόσο, εκτίμησε ότι η απεργία προκαλούσε σημαντική ζημιά και προειδοποίησε ότι οι εργασίες έπρεπε να επαναληφθούν, καθώς η απεργία άρχισε να απειλεί τους κατασκευαστές ημιαγωγών, μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Κορέας. Είχαν αναφέρει προηγουμένως τον αντίκτυπο της μεταποίησης στους κλάδους αυτοκινήτων, χάλυβα, πετροχημικών και τσιμέντου, με αποτέλεσμα το κόστος της πρώτης εβδομάδας της απεργίας να ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα λιμάνια γύρω από τη Νότια Κορέα ανέφεραν επίσης σημαντική πτώση σε όγκους, κατά τη διάρκεια της απεργίας. Οι αναλυτές δεδομένων της βιομηχανίας Logistics Project44, εξέδωσαν στοιχεία την Τρίτη που απεικονίζουν τον αντίκτυπο της απεργίας στο κύριο λιμάνι στο Μπουσάν. Το Project44 ανέφερε ότι οι χρόνοι παραμονής των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 258 τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι χρόνοι παραμονής των εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 226 τοις εκατό στο Μπουσάν. Ιστορικά, με σταθερό μέσο όρο 3,5 έως 4 ημερών, οι χρόνοι παραμονής αυξήθηκαν σε 11,4 ημέρες κατά μέσο όρο για τις εξαγωγές και 14,3 ημέρες για εισαγωγές.
Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι συνολικοί ημερήσιοι όγκοι στα λιμάνια της Νότιας Κορέας μειώθηκαν περισσότερο από το μισό την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τους μέσους όρους του Μαΐου. Τα υπουργεία δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους οδηγούς να επιστρέψουν στην εργασία τους και να συμβάλουν στη μείωση των καθυστερήσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της απεργίας.