Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συνεχίζει να ρέει η λάβα από το ηφαίστειο στο νησί Λα Παλμα

Στην Λα Πάλμα των Καναρίων Νησιών συνεχίζεται ενεργό το ηφαίστειο της Κούμπρε Βιέχα και η ηφαιστειακή έκρηξη κλείνει σήμερα δύο μήνες.

Οι ηφαιστειολόγοι υποστηρίζουν ότι ο βασικός δείκτης που μπορεί να αποδείξει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να βρίσκεται στην αρχή του τέλους της είναι η μείωση των σεισμών. Παρότι χθες οι σεισμοί ήταν μόνο 15 εντούτοις οι κάτοικοι της Λα Πάλμα σήμερα ξύπνησαν με την είδηση ότι το περασμένο βράδυ οι σεισμοί ξεπέρασαν τους 90 με ισχυρότερο έναν ισχύος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η λάβα που εκτοξεύεται από το ηφαίστειο και κατευθύνεται προς τη θάλασσα έχει ήδη καλύψει έκταση που αντιστοιχεί σε 62 γήπεδα ποδοσφαίρου όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Οι κάτοικοι με το πέρασμα των ημερών προσπαθούν να επισκέπτονται τα σπίτια τους – όσα δεν έχει καλύψει η λάβα – και να αφαιρούν τα στρώματα στάχτης που έχουν καλύψει τις στέγες τους. Η ανησυχία για επικείμενες βροχές είναι μεγάλη γιατί το βάρος της βρεγμένης στάχτης μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση των σπιτιών.

Οι ένοπλες δυνάμεις βοηθούν με κάθε τρόπο τους κατοίκους του νησιού και το πολεμικό ναυτικό με πλοία του μεταφέρει τους αγρότες στις μπανανοφυτείες τους που έχουν εγκαταλείψει από την αρχή της ηφαιστειακής έκρηξης.

Ένα νέο φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο “ηφαιστειακός” τουρισμός στο νησί αυξήθηκε κατακόρυφα. Πολύ συχνά παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους του νησιού από τα γεμάτα τουριστικά λεωφορεία. Τουρίστες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στο νησί προκειμένου να παρακολουθήσουν το θέαμα από ειδικά παρατηρητήρια. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει κράτηση σε αυτά θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X