Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Συλλέχθηκαν 1470 κιλά σκουπίδια από την παραλία και τον βυθό σε Ψαρολίμανο και Μακένζι – Βίντεο

Συνολικά 1470 κιλά σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σήμερα από την εκστρατεία καθαρισμού της παραλίας και του βυθού στις περιοχές Ψαρολίμανου και Μακένζι κατά τη διάρκεια της οποίας ανασύρθηκαν από ποδήλατα, ελαστικά αυτοκινήτων μέχρι μεταλλικές καρέκλες.

https://www.youtube.com/watch?v=6toEeQ3VjcU&feature=emb_title

Την εκστρατεία με θέμα «Καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα» διοργάνωσαν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), στα πλαίσια του προγράμματος BeMed ‘Plastic Free Entertainment Cruises and Water Sports Activities».

Η εκστρατεία, αποτελούμενη από 60 εθελοντές που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, άρχισε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε τρεις ώρες αργότερα.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν από το βυθό συνολικά 1470 κιλά απορριμμάτων μεταξύ των οποίων λάστιχα, μπαταρίες, ποδήλατα, ανεμιστήρες, καρέκλες, είδη κουζίνας, τενεκεδάκια και πολλά άλλα αντικείμενα, ενώ από την παραλία συλλέχθηκαν κυρίως μπουκάλια, αποτσίγαρα και πλαστικά καλαμάκια.

Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης ευχήθηκε «η σημερινή εκστρατεία καθαρισμού να μην ήταν τόσο παραγωγική, αφού συγκεντρώθηκαν από την παραλία και τον βυθό, πάρα πολλά αντικείμενα.

Μεταξύ αυτών ήταν μεταλλικές και πλαστικές καρέκλες, ελαστικά αυτοκινήτων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, μπαταρίες από μηχανές βάρκων, γλάστρες, τραπεζάκια, διάφορα σιδερικά, βαρέλια, γλάστρες ακόμα και τρία ποδήλατα».

Ο κ. Ιασωνίδης απηύθυνε έκκληση «στους συμπολίτες μας και όσους χρησιμοποιούν τις παραλίες και τον βυθό της Λάρνακας για καταδύσεις να μην ρυπαίνουν. Είναι ντροπή μας που σήμερα συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα σκουπίδια» είπε και σημείωσε πως «αποτελεί τιμή για τον Δήμο Λάρνακας να υπάρχουν τόσες πολλές σχολές κατάδυσης, οι οποίες βοηθούν στις εκστρατείες καθαρισμού που διοργανώνονται κατά καιρούς» 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο που δεν υπήρχε τουρισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ.  Ιασωνίδης επανέλαβε ότι «είναι ντροπή μας που σήμερα μαζέψαμε σχεδόν ένα τόνο σκουπίδια από τον βυθό και την παραλία της Λάρνακας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και οι πολίτες καλούνται να μην ρυπαίνουν».
 
Από την πλευρά του ο Βίκτωρ Μαντοβάννη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σημείωσε πως «δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τουρισμό και ένα από τα παράπονα που δεχόμαστε από τους τουρίστες είναι η ακαθαρσία που υπάρχει στο νησί μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί πάρα πολύ εύκολα».

Πρόσθεσε ακόμα πως «όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πετούμε σακούλια, πλαστικά, χαρτιά ή αποτσίγαρα ακόμα και έπιπλα στη φύση, στην παραλία και στη θάλασσα».

Εξάλλου ο Φίλιππος Δρουσιώτης Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) είπε πως «δυστυχώς ο κορωνοϊός  δεν είναι η μόνη παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζουμε, αλλά η κλιματική κρίση ίσως να είναι πιο καταστροφική εάν δεν λάβουμε μέτρα. Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».
 
Πρόσθεσε ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού και της παραλίας στη περιοχή Μακένζη με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και τους χρήστες των παραλιών και των θαλασσών ώστε να μην ρυπαίνουν τη θάλασσα και την παραλία και να αποφύγουν τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης. Το πρόγραμμα BeMed χρηματοδοτείται από το Prince Albert Foundation του Μονακό και χρηματοδοτεί διάφορες οργανώσεις σε διάφορες χώρες της Μεσογείου με απώτερο σκοπό να έχουμε μια καθαρή Μεσόγειο και αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, δηλαδή να έχουμε μια καθαρή Μεσόγειο χωρίς πλαστικά στις θάλασσες και τις παραλίες μας».
 
Οι κύριοι Ιασωνίδης, Μαντοβάννη και Δρουσιώτης ευχαρίστησαν τον Δήμο και την ΕΤΑΠ Λάρνακας και το Υφυπουργείο Τουρισμού για την άψογη συνεργασία και στήριξη τους, τους εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό αλλά και στις σχολές κατάδυσης, δηλαδή Viking Divers, Zenobia Diving Centre, Όμιλος Ιππόκαμπος, Dive-In Larnaca, Podvodnyimir, Aquadream, ομάδα Beach Cleaning, AAKLarnaca-NapaSeaCruises, Atlantis Cruises, τα watersports centres Windsurfcity Cyprus, Mckenzie Watersports και K&L Finikoudes Watersports.
 
Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες έφεραν προστατευτική μάσκα ενώ τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X