Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Στο συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος 2021” θα παραστεί ο ΓΓ του ΙΜΟ Kitack Lim

Θέματα που απασχολούν τη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, συζήτησαν σε διαδιδκτυακή συνάντηση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Ο Kitack Lim, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Υφυπουργού να παραστεί και να χαιρετίσει τις εργασίες του Συνεδρίου ‘‘Ναυτιλιακή Κύπρος 2021’’ που είναι προγραμματισμένο για τις 10-13 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας και οι διάφορες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρυθμιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΙΜΟ σε ότι αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε στο στόχο μείωσης της έντασης του άνθρακα από την ναυτιλία.

O Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ ενημερώθηκε για το σχέδιο περιβαλλοντικών κινήτρων που πρόσφατα υιοθέτησε η Κύπρος, με στόχο να ενθαρρύνει την ναυτιλιακή βιομηχανία στην προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας συνάμα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

O Kitack Lim εξήρε την ενεργό παρουσία και εποικοδομητική στάση της Κύπρου στις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ιδιαίτερα στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην πρόληψη της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία, καθώς και στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του Οργανισμού για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα κατά τρόπο βιώσιμο και ρεαλιστικό.

Τις δύο πλευρές απασχόλησε και το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την πανδημία σχετικά με τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τις ενέργειες της Κύπρου, τόσο για την διευκόλυνση αλλαγής πληρωμάτων και επαναπατρισμού χιλιάδων ναυτικών όσο και για την πρόταση της Κύπρου για διαμόρφωση ένας προγράμματος εμβολιασμού των ναυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Κύπρου να εργαστεί με την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα για να εξευρεθεί μια αποτελεσματική και πρακτική λύση στη διάθεση των εμβολίων στους ναυτικούς.

Πρόθυμη δε η Κύπρος, να συνδράμει και σε πρωτοβουλίες να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα περιστατικά πειρατείας σε πλοία στη Δυτική Αφρική και ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας.

Ο κ.Kitack Lim χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα από τα πλέον πετυχημένα ναυτιλιακά κράτη με σημαντική συνεισφορά στη παγκόσμια ναυτιλία και στο έργο του ΙΜΟ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X