Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Στο κόκκινο η ανεργία των ναυτεργατών στην Ελλάδα

Στην αναζήτηση εργασίας βρίσκονται εκατοντάδες πλοίαρχοι, μηχανικοί, ναύτες και άλλοι εργάτες της ναυσιπλοϊας στην Ελλάδα εξαιτίας της παρατεταμένης πανδημίας που τους καθήλωσε στην ανεργία. Τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία των Ναυτεργατών έχουν εδώ και πολύ καιρό πάρει μια σταθερή ανηφορική πορεία η οποία όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά παραμένει επί σειρά μηνών σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Μέσω σκληρής ανακοίνωσης διατυπώνεται ότι ουδείς Ναυτεργάτης ελπίζει στην εξεύρεση εργασίας και ότι ένα τεράστιο δυναμικό ανέργων που απογράφεται σε αυτό δεν δικαιούται ούτε την ελάχιστη επιδότηση που παρέχεται προς τους ανέργους.

Ο λόγος γίνεται για τα επίσημα στοιχεία όπως αυτά καταγράφονται στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και τα οποία σύμφωνα με τους ναυτεργάτες, αποτυπώνουν την πραγματική ανεργία στον κλάδο των Ναυτεργατών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ανεργία στο χώρο των ναυτεργατών αγγίζει το ποσοστό του 50%. Στα μέσα Φλεβάρη 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ οι απογεγραμμένοι άνεργοι ήταν 4054, αριθμός πρωτοφανής για τον Ναυτεργατικό χώρο τουλάχιστον την τελευταία 15ετία.

Πρωταθλητές στην ανεργία αναδεικνύονται κατά σειρά οι Α΄ Πλοίαρχοι (410), οι Γ΄ Πλοίαρχοι (388), οι Β΄ Πλοίαρχοι (302). Ακολουθούν οι Θαλαμηπόλου Α΄ (366) και στην συνέχεια οι Λοστρόμοι (293), οι Ναύτες (260), οι Ναυτόπαιδες (230), οι επίκουροι (257). Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των άνεργων Μηχανικών, μπροστά βρίσκονται οι Γ΄ Μηχανικοί (247) και ακολουθούν οι Α΄ Μηχανικοί (246).

Οι επιδοτούμενοι επί συνόλου 4060 εγγεγραμμένων είναι μόνο το 53%, ενώ το 47% δεν λαμβάνει κανένα επίδομα αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι ναυτεργάτες.

Διεκδικώντας το δικαίωμα στην δουλειά και στην κοινωνική ασφάλιση, οι ναυτεργάτες διεκδικούν επιδότηση όλων των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του. Ζητούν επίσης πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, εργασία με κατοχυρωμένα δικαιώματα, με κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X