Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας στην προπέλα

Μια συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας προσαρτημένη στην προπέλα των πλοίων που αναπτύχθηκε από την MOL πριν από τρεισήμισι δεκαετίες κέρδισε μία θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως παγκόσμιο best-seller.

Η Ιαπωνική Mitsui O.S.K. Η Lines (MOL) ανακοίνωσε ότι τα πτερύγια καπακιού προπέλας (PBCF) που πωλούνται από τη θυγατρική της MOL Tech έχουν πιστοποιηθεί ως η «συσσωρευμένη μάρκα εξοικονόμησης ενέργειας πλοίων με τις καλύτερες πωλήσεις» από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Περισσότερα από 3.500 πλοία έχουν εξοπλιστεί με τη συσκευή έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Το PBCF είναι μια συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας που συνδέεται με την προπέλα ενός σκάφους. Διασπά τη δίνη του κόμβου που δημιουργείται πίσω από την περιστρεφόμενη προπέλα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και την υψηλότερη απόδοση καυσίμου, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η συσκευή αναπτύχθηκε από κοινού από τη MOL, τη West Japan Fluid Engineering Laboratory Co. και τη Nakashima Propeller Co. το 1986 και κυκλοφόρησε στην αγορά το 1987. Ήταν η πρώτη συσκευή στον κόσμο που διατέθηκε στο εμπόριο για να ανακτήσει την ενέργεια που σπαταλήθηκε στη δίνη που σχηματίζεται πίσω από μια περιστρεφόμενη προπέλα.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο εξοπλισμός ενός σκάφους με PBCF έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας από 3 έως 5%, με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2. Η MOL Tech υπολογίζει ότι η διευρυμένη χρήση της συσκευής έχει συμβάλει σε μια σωρευτική μείωση των εκπομπών CO2 κατά 46 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως.

Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μείωση της ροπής της προπέλας, μειωμένους κραδασμούς στην πρύμνη, λιγότερο υποβρύχιο θόρυβο και μειωμένη διάβρωση του πηδαλίου.

Από την εισαγωγή του, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σταθερά με τις παραγγελίες να έφτασαν τις 1.000 το 2006, τις 2.000 το 2011 και τις 3.000 το 2015. Το 2017, βγήκε στην αγορά ένα αναβαθμισμένο PBCF που προσφέρει περαιτέρω βελτιώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μέχρι φέτος, οι σωρευτικές πωλήσεις PBCF έχουν ξεπεράσει τις 3.800 με τον αριθμό των πλοίων που είναι εξοπλισμένα με τη συσκευή να ξεπερνά τα 3.600.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X