Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Στις φλόγες το υψηλής ισχύος ρωσικό καταδρομικό

Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti επιβεβαίωσε την έκρηξη στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, από την οποία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών και όχι σε ουκρανική πυραυλική επίθεση.

 Πολλές ουκρανικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπληξαν το ρωσικό καταδρομικό Moskva σε επίθεση με κατευθυνόμενους πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα.

«Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας στο Snake Island!». ανέφερε ο κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο, αναφερόμενος στην εμπλοκή του καταδρομικού σε επίθεση σε συνοριακό σταθμό της Ουκρανίας. «Οι πύραυλοι Neptune που φρουρούσαν τη Μαύρη Θάλασσα, προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές στο ρωσικό πλοίο».

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Oleksiy Arestovych, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε φωτιά στο Moskva και ότι άλλα ρωσικά πλοία προσπαθούσαν να βοηθήσουν.

Οι δορυφορικές εικόνες ανοιχτού κώδικα θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν μέχρι να εξαφανιστεί η κάλυψη του νέφους. Ο καιρός στην περιοχή είναι κακός, με ισχυρές νεφώσεις, βροχές και ανέμους περίπου 18 κόμβων. Η Μόσχα παρατηρήθηκε για τελευταία φορά να αναχωρεί από τη Σεβαστούπολη στις 10 Απριλίου.

Εάν ο ισχυρισμός είναι αληθινός, η επίθεση μπορεί να είναι το πιο τολμηρό χτύπημα που έχει επιχειρήσει οι παράκτιες δυνάμεις της Ουκρανίας. Ένα προηγούμενο χτύπημα της Ουκρανίας στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό αποβατικό τανκ και βύθισε ένα άλλο, με αποτέλεσμα την προφανή απώλεια ενός φορτίου πυρομαχικών.

Αλλά το Moskva είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος πολεμικού πλοίου, καθώς θεωρείται ως η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενός καταδρομικού κατευθυνόμενου πυραύλου κλάσης Σλάβα.

Εάν το χτύπημα επιβεβαιωθεί, θα υποδηλώνει ότι το απόθεμα αντιπλοίων πυραύλων της Ουκρανίας είναι ικανό να διεισδύσει σε βαριά αεράμυνα. Μεταξύ των σκαφών της σοβιετικής εποχής, το Moskva είναι ο πιο σκληρός στόχος, καθώς διαθέτει τρία ραντάρ ελέγχου πυρός, δύο ραντάρ αναζήτησης, δύο βαριά αντιαεροπορικά πυροβόλα, έξι πυροβόλα CIWS των 30 mm, 20 πυραύλους εδάφους-αέρος μικρής εμβέλειας, 64 αέρος μεγάλης εμβέλειας και  αντιπυραυλική άμυνα.

Ο Marchenko ισχυρίστηκε ότι δυνάμεις παράκτιας άμυνας επιτέθηκαν στη Μόσχα με τον Ποσειδώνα, έναν εγχώρια κατασκευής αντιπλοϊκό πύραυλο, που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021. Οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους ξένα αντιπυραυλικά πλοία, που υποσχέθηκε πρόσφατα να αποστείλει το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναλυτές, εικάζουν ότι μπορεί να πρόκειται για το ελαφρύ Brimstone ή το Harpoon B1C της δεκαετίας του 1980.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X