Για περιορισμένη συμμετοχή των Ελλήνων πλοιοκτητών στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας κάνουν λόγο εκπρόσωποι της εφοπλιστικής κοινότητας, γεγονός που, όπως λένε, φέρνει στο προσκήνιο ασύμφορα για τον κλάδο μέτρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται φυσικά οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και τα μέτρα που προωθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) για τη μείωση των ρύπων από τα πλοία.
Ειδικά, τα προτεινόμενα από τις Βρυξέλλες μέτρα – το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU ETS) και το FuelEU Maritime – έχουν επικριθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Θεωρούν ότι ο μόνος ρυθμιστικός φορέας για μία διεθνοποιημένη βιομηχανία, όπως η ναυτιλία, είναι ο IMO. Άποψη, με την οποία, συμφωνούν και οι περισσότερες ναυτιλιακές ενώσεις διεθνώς. Η Ένωση των Ασιατών Πλοιοκτητών επέκρινε περιφερειακές πολιτικές, όπως το ETS.
Οι Ελληνικές θέσεις δεν αρέσουν στην ΕΕ
“Η Ελλάδα κάποτε πρωταγωνιστούσε στον IMO. Σήμερα, η χώρα μας δεν έχει πρακτικά φωνή στον Οργανισμό, καθώς οι περισσότερες ελληνικές θέσεις δεν αρέσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Αυτό τόνισε o τεχνικός διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers (συμφερόντων της οικογένειας Κουμάνταρου) και επί χρόνια μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον IMO, Πάνος Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Greener Shipping Summit 2021 που διοργάνωσε η Newsfront/Naftiliaki.
Όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης, “το παιχνίδι έχει αλλάξει για την Ελλάδα, διότι πλέον παίζεται στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ λέει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να συντονιστούν και να ακολουθούν κοινή γραμμή στις συνεδριάσεις του ΙΜΟ. Συνεπώς, δεν μπορούν να ειπωθούν πράγματα που εναντιώνονται σε όσα υποστηρίζει η πλειοψηφία”.
“Πριν από κάθε συνάντηση στον IMO, πραγματοποιείται συνάντηση των κρατών – μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία η χώρα μας εκπροσωπείται από μόνο ένα άτομο της ελληνικής ακτοφυλακής. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη παρουσία εκεί” σημείωσε και κατέληξε:
“Οι Ευρωπαίοι σε ακούνε, όταν παραθέτεις λογικά επιχειρήματα. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να διαμορφώσουμε αρκετές ευρωπαϊκές θέσεις με τεκμηριωμένες απόψεις και μελέτες, προκειμένου η ΕΕ να υιοθετήσει μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση, όταν προσέρχεται στις συνεδριάσεις του ΙΜΟ”.
Συνεργασία και εγρήγορση
Στην ανάγκη σύμπραξης των ναυτιλιακών ενώσεων για να ακούγονται και οι θέσεις των πλοιοκτητών σε θεσμικό επίπεδο στάθηκε ο πρόεδρος και CEO της StealthGas, Χάρης Βαφειάς. “Σήμερα, βλέπουμε 10-15 διαφορετικούς ναυτιλιακούς οργανισμούς, γεγονός που διαχωρίζει τις δυνάμεις μας και περιορίζει τη δυνατότητα επιρροής των αποφάσεων που λαμβάνονται για εμάς σε διεθνές επίπεδο” τόνισε.
“Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην αφήνουμε να μεταφέρεται το κόστος των όποιων προτεινόμενων κανονισμών στους πλοιοκτήτες” σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και CEO της Seanergy Maritime Holdings, Σταμάτης Τσαντάνης.