Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Στη δίνη της βλέννας η Λήμνος – Σε εξέλιξη έρευνες για τη μάζα που έφθασε στις ακτές

Ξεκίνησαν στην Λήμνο οι δειγματοληψίες από το Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της έκτακτης αυτοψίας για την εμφάνιση της βλέννας θαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες του νησιού προέκυψε ότι πρόκειται για μάζα βλέννας με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ), χρώματος κεραμίδι -φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν διαλύεται σε νερό.

Πού εντοπίζεται

Η μάζα μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές.

Στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, στην παραλία Πλάκα εντοπίστηκε στρώμα βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας σε περιορισμένη έκταση.

Στο ανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Κέρος, εντοπίστηκε σε περιορισμένες ποσότητες κατά θέσεις.

Στην παραλία Κοκκινόβραχος στον οικισμό Καμίνια, υπήρχε εκτεταμένο στρώμα βλέννας κατά μήκος της ακτής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυξομειώνεται η έκτασή της. Από το συγκεκριμένο σημείο ελήφθησαν δείγματα βλέννας και θαλασσινού νερού, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα δείγματα που θα ληφθούν θα σταλούν στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για να γίνουν αναλύσεις για  φυτοπλαγκτόν καθώς και για τοξίνες που ενδεχομένως αυτό παράγει.

Η αυτοψία θα συνεχιστεί στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού με τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν συσχέτιση του φαινομένου με αυτό  που εμφανίστηκε στα παράλια της Τουρκίας.

Στη Λήμνο βρίσκεται και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή Θαλάσσιας Tηλεπισκόπησης, Κώστα Τοπουζέλη, όπου καταγράφει το φαινόμενο σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από αέρος με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones). Οι ερευνητές συλλέγουν υλικό το οποίο θα αποσταλεί στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου στη Λέσβο για ανάλυση.

Δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε διάφορα σημεία του βυθού περιμετρικά της Λήμνου, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιβάδι Ποσειδωνίας που συναντάται ανατολικά του νησιού.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πλήξει σημεία στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X