Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Στην τελική εξαρτάται από εμάς»: Το θαυμαστό ταξίδι του Άγγελου στην «πηγή της φύσης»

Πόσο διευρυμένη είναι η αντίληψη μας για το περιβάλλον; Πόσο καλά γνωρίζουμε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας; Πόσες φορές μας δόθηκε το έναυσμα για να την εξερευνήσουμε; Το project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το όνομα «Ding Dong Challenge» προσφέρει ακριβώς αυτό. Αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει νέες γενιές μέσα από influencers οι οποίοι εξερευνούν περιβαλλοντολογικές διαδρομές, συναναστρέφονται με ντόπιους κατοίκους των περιοχών και μας δίνουν το παράδειγμα ώστε οι νέοι να μπορέσουν να αναπτύξουν μια πιο βιώσιμη σχέση με το περιβάλλον.

Ο Άγγελος Σταυρόπουλος είναι 24, κάνει το διδακτορικό του πάνω στον ψηφιακό ακτιβισμό και την ψηφιακή εμπιστοσύνη και η αγάπη του για το περιβάλλον είναι ξεκάθαρη σε κάθε του φράση. Ως ambassador του «Ding Dong Challenge» προσπάθησε να δείξει κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα περιβαλλοντολογικά project της Ελλάδας και επισκέφτηκε οργανισμούς που προάγουν έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, τον οποίο μπορούμε και οφείλουμε σταδιακά να υιοθετήσουμε. Όπως αναφέρει και ο ίδιος μέσα από την αφήγηση της εμπειρίας του: «Με μικρά πράγματα, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να καταφέρουμε μεγαλύτερες αλλαγές στον πλανήτη μας».

«Ένα από τα project που επισκέφθηκα στη Θεσσαλονίκη είναι το “iSEA”», ξεκινάει παρουσιάζοντας τους «σταθμούς» που είτε από κοντά, είτε διαδικτυακά, λόγω της κατάστασης, εξερεύνησε στο ταξίδι του. «Εκεί μου μίλησαν για διάφορες ενέργειες και δράσεις τους. Μαζεύουν σκουπίδια από παραλίες και προσπαθούν να γνωστοποιήσουν στο κόσμο διάφορες τεχνικές που προστατεύουν το περιβάλλον.

Στη λιμνοθάλασσα της Επανομής επισκέφτηκα το “Greek Eco Project”, όπου μου εξήγησαν πόσο σημαντική είναι η βιοποικιλότητα της περιοχής. Στο “Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Αξιού” η κυρία Παπαδράγκα μας μίλησε για το πώς η περιοχή είναι ένα φυσικό τείχος προστασίας για τις πλημύρες που μπορεί να συμβούν, αποτελώντας έναν βιότοπο για παραπάνω από τριακόσια είδη πουλιών και διάφορα άλλα είδη ζώων που το βλέπουν ως σπίτι τους». Μία ακόμη «στάση», αυτή τη φορά ηλεκτρονική, στη διαδρομή του Άγγελου ήταν και τα Λουτρά Πόζαρ, όπου η κυρία Τανούρη του μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού στον άνθρωπο. Ο τελευταίος όμως σταθμός ήταν η μαγική Λίμνη Κερκίνη και ο θαυμαστός της υδροβιότοπος.


«Εκεί ο κύριος Ναζιρίδης μας ξενάγησε, έστω και ηλεκτρονικά, με μια βάρκα», λέει. «Πήγαμε για παρατήρηση πουλιών στην οποία μας εξήγησε ότι στη Λίμνη Κερκίνη υπάρχουν πάνω από 314 είδη πουλιών και ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη για την παρακολούθηση και παρατήρηση τους. Είναι επίσης, ένας υδροβιότοπος στον οποίο υπάρχουν πάρα πολλά είδη ψαριών και πολλά βουβάλια, διότι το νερό τα βοηθάει να επιβιώνουν».


Πράγματι, η περιοχή αυτή σήμερα βρίσκεται σε μια φάση αναγέννησης και αποτελεί μέρος του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της ΕΕ Natura 2000, το οποίο προστατεύει τα πιο πολύτιμα και απειλούμενα είδη καθώς και οικοτόπους της Ευρώπης. Πρόκειται στην ουσία για ένα ακόμη διαμάντι της βιοποικιλότητας που αξίζει να προσέξουμε και να εξερευνήσουμε προκειμένου να κατανοήσουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν, ενωμένοι, επιδιώκουμε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη.


«Η βιωσιμότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον αλλά και με τον άνθρωπο γενικότερα», συμπληρώνει κλείνοντας ο Άγγελος. Μέσα από τις διαδρομές αυτές και το project που εκπροσώπησε, η εικόνα του για το «σπίτι» μας διευρύνθηκε και η προσπάθεια του για να αποκτήσουμε μια καλύτερη συνείδηση για το περιβάλλον, έδωσε το έναυσμα σε όλους μας.
«Όλοι πρέπει να κάνουμε μικρά πράγματα για να βοηθήσουμε το περιβάλλον γιατί στην τελική εξαρτάται από εμάς».

Πηγή: lifo.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X