Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Στην Κύπρο τον Οκτώβριο για το συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος 2021” η Επίτροπος Μεταφορών

Η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βελάν,  αποδέχθηκε πρόσκληση του Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, προκειμένου να παραστεί και να χαιρετήσει τις εργασίες του Συνεδρίου “Ναυτιλιακή Κύπρος 2021”, που προγραμματίζεται για τις 10-13 Οκτωβρίου 2021.
 
Η πρόσκληση στη Ρουμάνα Επίτροπο μεταφέρθηκε από τον κ. Δημητριάδη κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησής τους σήμερα, Τρίτη.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υφυπουργείου, στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η μεγάλη πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στις αλλαγές πληρωμάτων λόγω της πανδημίας.
 
Η Επίτροπος εξήρε την εποικοδομητική στάση της Κύπρου τόσο στις διεργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού όσο και εντός της ΕΕ.  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με αφορμή την διοργάνωση διαδικτυακού συνεδρίου για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις θαλάσσιες μεταφορές που εντάσσονται στα πλαίσια της “Πράσινης Συμφωνίας”, η Επίτροπος συνεχάρη την Κύπρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, συμβάλλοντας με την πλούσια τεχνογνωσία της προς την διαμόρφωση νομοθετικών προτάσεων, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τον διεθνή χαρακτήρα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
 
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι η Κύπρος θα παρεμβαίνει και θα συνδράμει ουσιαστικά στις διεργασίες για τον πράσινο μετασχηματισμό της ναυτιλίας, ενημερώνοντας την Επίτροπο για το σχέδιο περιβαλλοντικών κινήτρων που πρόσφατα υιοθέτησε η Κύπρος, με στόχο να ενθαρρύνει τη ναυτιλιακή βιομηχανία στην προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας συνάμα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.
 
Αναφορικά με τα προβλήματα στην αλλαγή πληρωμάτων, η Ευρωπαία Επίτροπος επικρότησε τις ενέργειες της Κύπρου να χαρακτηρίσει τους ναυτικούς ως “ουσιώδεις εργαζομένους” και για τη διευκόλυνση στην αλλαγή πληρωμάτων, που αφορά χιλιάδες ναυτικούς. 
 
Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε τη σημασία των εμβολίων στην επίλυση του προβλήματος και την ανάγκη εξεύρεσης μιας αποτελεσματικής και πρακτικής λύσης στη διάθεση των εμβολίων στους ναυτικούς, κατά τρόπο συντονισμένο σε διεθνές επίπεδο.  Ο Υφυπουργός κάλεσε την Επίτροπο να αξιολογήσει την προσέγγιση της Κύπρου για εμβολιασμό των ναυτικών με έμφαση στις χώρες προέλευσης τους, ιδιαίτερα για τη ναυτιλία μακρινών αποστάσεων. Η Επίτροπος χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κύπρου επί του θέματος ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
 
Ο κ. Δημητριάδης ενθάρρυνε την Ευρωπαία Επίτροπο όπως αναλάβει πρωτοβουλίες σε σχέση (α) με θέματα ποινικοποίησης των Ναυτικών με αφορμή την περίπτωση του Πολωνού Καπετάνιου Andrzej Lasota ο οποίος κρατείται από τις μεξικανικές αρχές τους τελευταίες 18 μήνες (β) με τα πρόσφατα περιστατικά πειρατείας πλοίων στη Δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στον Κόλπο της Γουινέας έτσι ώστε να εξευρεθεί μόνιμη λύση σε διεθνές επίπεδο.  Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, είναι έτοιμη να συνδράμει ουσιαστικά σε μια συντονισμένη κοινοτική προσπάθεια και για τα δύο αυτά θέματα.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι η κ. Βελάν αποδέχτηκε την εισήγηση του Υφυπουργού να οργανωθεί Συνέδριο στη Κύπρο εντός του τρέχοντος έτους για παρουσίαση των ενωσιακών πολιτικών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για ενημέρωση της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας για τις ευκαιρίες κοινοτικής χρηματοδότησης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X