Επικεφαλής της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέμεινε και το 2021 η ελληνόκτητη ναυτιλία με 17% με το μπρα ντε φερ απέναντι στους Κινέζους να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα κινεζικών συμφερόντων πλοία αντιπροσωπεύουν το 15% και ακολουθούν οι Ιάπωνες με 12%
Τα στατιστικά προκύπτουν από την έκτασης 68 σελίδων έκθεση “IUMI 2021” της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Ασφαλίσεων – IUMI. Τα στοιχεία είναι ενημερωμένα μέχρι και τον Αύγουστο του 2021. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια η Κίνα θα αμφισβητήσει έντονα τα ελληνικά πρωτεία.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ασιατικών συμφερόντων εταιρείες ελέγχουν συνολικά το 42% του παγκόσμιου στόλου έναντι 20% της Ευρωπαϊκής. Μετά την Ελλάδα στην Ευρώπη ακολουθεί η Γερμανία με μόλις 4%.
Ναυπηγήσεις
Στο βιβλίο των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων στην πρώτη θέση είναι τα LNG Carriers που αποτελούν το 25% του εν ενεργεία στόλου και ακολουθούν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 12% , τα LPG με 11% και με 6% τα δεξαμενόπλοια και τα φορτηγά.
Οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% του παγκοσμίως εν ενεργεία στόλου πλοίων που βρίσκονται στο νερό. Είναι οι λιγότερες παραγγελίες που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2008 αντιπροσώπευαν το 50% του εν ενεργεία στόλου.
Η αξία των υπό παραγγελία πλοίων την 1η Αυγούστου ανερχόταν στα 251,18 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούν 3.914 πλοία συνολικής χωρητικότητας 86 εκατομμυρίων gross tonnage.
Η πλειοψηφία των πλοίων ναυπηγούνται σε κινεζικές και κορεάτικες γιάρδες, ενώ τα κρουαζιερόπλοια κατασκευάζονται κυρίως σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία.
Γρήγορη αύξηση των παραγγελιών σημειώνονται για κρουαζιερόπλοια/επιβατηγά, γιωτ , container vessels και Gas Carrires-υγραεριοφόρα.