Την 1η Μαΐου 2025, το Μνημόνιο Συνεργασίας του Τόκιο (Tokyo MoU), ένας από τους πιο ενεργούς περιφερειακούς οργανισμούς Ελέγχου Κρατών Λιμένα (Port State Control – PSC) παγκοσμίως, δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεσή του για το 2024, βασισμένη σε 32.054 επιθεωρήσεις που αφορούσαν 18.655 διαφορετικά πλοία.
Σύμφωνα με τη “Λευκή Λίστα” του Tokyo MoU, η οποία αξιολογεί την απόδοση των κρατών σημαίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τους υψηλότερους δείκτες θετικής απόδοσης.
Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατέλαβε τη 11η θέση μεταξύ 118 κρατών που αξιολογήθηκαν, σημειώνοντας σημαντική άνοδο στη “Λευκή Λίστα” του Tokyo MoU, μια διάκριση η οποία προορίζεται για σημαίες οι οποίες αναγνωρίζονται για την αξιοπιστία και τη συμμόρφωσή τους με τα διεθνή ναυτιλιακά πρότυπα. Η κατάταξη αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχή βελτίωση και την άριστη απόδοση της κυπριακής σημαίας στις διεθνείς ναυτιλιακές επιθεωρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.
Υπολογίσιμη δύναμη στην Παγκόσμια Ναυτιλία η Κύπρος
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Κύπρος ανέβηκε από τη 20ή θέση το 2023 στη 11η θέση το 2024, δείχνοντας ξεκάθαρα ανοδική τάση στην απόδοση της σημαίας της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος ξεπέρασε άλλες σημαίες με σημαντικό κύρος, όπως αυτές της Λιβερίας, της Μάλτας, των Μπαχαμών, των Φιλιππίνων, των Νήσων Μάρσαλ και της Σιγκαπούρης για το 2024. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ενισχύει τη διεθνή φήμη της Κύπρου και επιβεβαιώνει την ποιότητα και την αξιοπιστία του κυπριακού εμπορικού στόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια ακόμη ένδειξη της θετικής απόδοσης και της ποιότητας της κυπριακής σημαίας είναι η ένταξή της ως κράτος θετικής απόδοσης στον Πίνακα Απόδοσης Σημαιών του International Chamber of Shipping (ICS) για το 2024/2025. Ο εν λόγω πίνακας, ο οποίος δημοσιεύεται ετησίως τα τελευταία 20 χρόνια, βασίζεται σε αντικειμενικά, δημόσια διαθέσιμα δεδομένα και παρουσιάζει θετικούς δείκτες.
Στη 17η θέση η Ελλάδα
Επιδόσεις αριστείας κατέγραψε η ελληνική σημαία και το 2024, με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων (USCG, Paris MoU, Tokyo MoU) να αναδεικνύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γαλανόλευκου νηολογίου.
Αρχικά, στην ετήσια έκθεση του Tokyo MoU, στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα αναφορικά με τις επιθεωρήσεις και τις κρατήσεις πλοίων που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού το περασμένο έτος, τα πλοία υπό ελληνική σημαία σημείωσαν πολύ μικρό ποσοστό παραβάσεων (1,57%).
Σύμφωνα με την έκθεση Shipping Industry Flag State Performance 2024/2025 που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), η ελληνική σημαία (ένα από το μεγαλύτερα νηολόγια παγκοσμίως) πέτυχε να έχει υψηλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες, τόσο σε επίπεδο Αμερικανικής Ακτοφυλακής όσο και στην Ευρώπη με το Paris MoU, αλλά και στην Ασία βάσει του Tokyo MoU.
Η Λευκή Λίστα του Tokyo MoU για το 2024 αριθμούσε 31 σημαίες, συγκριτικά με τις 40 του 2018. Μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται σε αυτή είναι η Ελλάδα, η Δανία, η Σαουδική Αραβία, το Χονγκ Κονγκ, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση.
Η Γκρι Λίστα του Tokyo MoU περιλαμβάνει 20 σημαίες (ΗΠΑ, Νήσοι Κουκ, Πακιστάν, Ρωσία, Σουηδία, Ιταλία, Μπαγκλαντές, Αυστρία κ.ά.), ενώ η Μαύρη Λίστα 13 σημαίες (Ιράν, Τανζανία, Καμπότζη, Τόγκο, Παλάου, Μογγολία, Καμερούν, Σιέρα Λεόνε κ.ά.). Συγκριτικά με τις αντίστοιχες λίστες του 2023, η Ιταλία «έπεσε» το 2024 από τη Λευκή στην Γκρι Λίστα, ενώ η Κύπρος μεταπήδησε από την Γκρι στη Λευκή.