Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπάνιο βίντεο: Δύτης κατάφερε να καταγράψει έναν καρχαρία-άγγελο

Eνας δύτης κατάφερε να καταγράψει πλάνα ενός από τους σπανιότερους καρχαρίες στον κόσμο, στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας.

Ο Τζέικ Ντέιβις, φωτογράφος και θαλάσσιος βιολόγος, κατάφερε να κινηματογραφήσει τον καρχαρία-άγγελο, ένα είδος που βρίσκεται υπό εξαφάνιση, όντας ο πρώτος που «πιάνει» σε φακό το συγκεκριμένο ψάρι στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος καρχαρίας είναι νεαρός, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη περιοχή για να αναπαραχθεί και να αποκτήσει τα μικρά του.

Ο Ντέιβις είπε για το βίντεο: «Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα τον καρχαρία-άγγελο. Ηταν πραγματικά συναρπαστικό. Ηταν νεαρός, μήκους μόλις 30 εκατοστών. Είναι απίστευτο να τον βλέπεις να κολυμπά, να “θάβεται” μέσα στην άμμο και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί το καμουφλάζ του για να στήσει ενέδρα σε θήραμα. Αυτά τα πλάνα είναι πολύ πέρα ​​από ό,τι πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να καταγράψουμε στην Ουαλία».

Τι είναι ο καρχαρίας-άγγελος

Ο άγγελος ή squatina squatina είναι ένα είδος καρχαρία της οικογένειας των σκουατινίδων, το οποίο ήταν ευρέως διαδεδομένο στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό. Πρόκειται για ένα ψάρι που μπορεί και καμουφλάρεται εξαιρετικά στον θαλάσσιο πυθμένα, έχει επίπεδο σώμα με μεγεθυμένα θωρακικά και πυελικά πτερύγια, με αποτέλεσμα να μοιάζει πολύ με σαλάχι.

Το είδος αναγνωρίζεται από το πλατύ και σχετικά άκαμπτο σώμα, τα κωνικά ρουθούνια, τη ράχη χωρίς αγκάθια (στα ενήλικα) και τον γκρι ή καφέ χρωματισμό της ράχης, με ένα μοτίβο ανοιχτόχρωμων και σκούρων κηλίδων, οι οποίες είναι πιο έντονες στα νεαρά ζώα. Φτάνει σε μήκος τα 2,4 μέτρα και βάρος τα 80 κιλά.

Πρόκειται για νυκτόβιο θηρευτή, που στήνει την ενέδρα του στον πυθμένα της θάλασσας. Τα θηλυκά γεννούν 7 με 25 μικρά κάθε φορά. Ο καρχαρίας-άγγελος είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, αλλά, αν προκληθεί, θα δαγκώσει.

Το ψάρι αλιεύεται ως τροφή τουλάχιστον από την Αρχαία Ελλάδα.

Από τα μέσα του 20ού αιώνα το είδος υπεραλιεύεται, ιδίως στο βόρειο άκρο της κατανομής του, όπου έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στα είδη που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X