Νέα

  • Uncategorized
  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπάνια εμφάνιση από 100 και πλέον μεγάπτερες φάλαινες στα ανοιχτά της Αυστραλίας

Ένα τεράστιο κοπάδι από περισσότερες από 100 φάλαινες εντοπίστηκε να πλέει δίπλα σε σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Πρόκειται για ένα απίστευτα σπάνιο γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει καταγραφεί μόλις μία φορά στο παρελθόν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι μεγάπτερες φάλαινες βρέθηκαν να πλέουν δίπλα σε σκάφος κοντά στο Μπερμαγκούι, περίπου 380 χιλιόμετρα από το Σίδνεϊ, στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο Simon Millar, ιδιοκτήτης του Sapphire Coastal Adventures μαζί με την ομάδα του εντόπισαν τις φάλαινες στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο βίντεο, φαίνονται οι φάλαινες να χτυπούν τις ουρές τους στον ωκεανό, προσπαθώντας να φάνε τα ψάρια, που έχουν περικυκλώσει.

Ο Millar είπε ότι είναι μόλις η δεύτερη φορά που μια μαζική συγκέντρωση από φάλαινες – γνωστή ως «megapod» – εντοπίζεται στα αυστραλιανά νερά.

«Ήταν απίστευτο», είπε στο CNN. «Είδαμε τις φάλαινες να κολυμπούν σε όλη την περιοχή. Ήταν παντού. Ήμασταν πολύ τυχεροί. Το να τις βλέπεις και να τις ακούς ήταν κάτι το μοναδικό» πρόσθεσε.

Η ακτογραμμή της Αυστραλίας γεμίζει με κοπάδια φαλαινών κάθε χρόνο μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου καθώς τα τεράστια θηλαστικά κολυμπούν βόρεια από την Ανταρκτική, όπου περνούν το καλοκαίρι τους, σε υποτροπικά νερά. Εκεί ζευγαρώνουν και γεννούν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας.

Κατά την ετήσια μετακίνησή τους, μπορεί να καλύψουν έως και 10.000 χιλιόμετρα ενώ ανάλογες εικόνες προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες σε παράκτιες πόλεις όπως ο κόλπος του Μπάιρον, ο κόλπος Hervey και άλλα μέρη όπου μπορεί να τις δει κανείς.

Σύμφωνα με τον Millar οι φάλαινες αυτές φέτος έτρωγαν πολύ περισσότερο, πιθανώς λόγω της μέχρι τώρα, έλλειψης τροφής.

«Εξαντλούμε την πηγή τροφής τους στην Ανταρκτική με το ψάρεμα», είπε.

Ο David M. Baker, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Swire of Marine Science στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι οι άνθρωποι «ανταγωνίζονται άμεσα (τις φάλαινες) για τα τρόφιμα» και αλλάζουν τις περιοχές όπου διατίθεται η τροφή «μεταβάλλοντας το παγκόσμιο κλίμα».

«Η παγκόσμια αλιεία εξαντλεί τα ίδια τα πράγματα που τρώνε οι φάλαινες, και θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την συντήρησή τους» είπε ενώ διευκρίνισε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την διαβίωση ορισμένων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των φαλαινών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στον Βόρειο Ατλαντικό.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X