Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Σοκαριστικό βίντεο από παραλίγο συντριβή ρυμουλκού στη Διώρυγα του Σουέζ

Ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται  ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων POST-PANAMAX να συνωστίζει ένα ρυμουλκό προς μια κλειστή πύλη στις 5 Μαρτίου, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την ασφάλεια στη Διώρυγα του Παναμά.

Στο βίντεο ακούγονται άνθρωποι να φωνάζουν σοκαρισμένοι καθώς το ρυμουλκό, το οποίο μεταφέρει ένα πλήρωμα πέντε ατόμων, πλησιάζει επικίνδυνα να συνθλιβεί κάτω από την πλώρη του τεράστιου σκάφους. Το βίντεο δημοσιεύτηκε ανώνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά το περιστατικό.

Όπως ανέφερε ένα καπετάνιος, «οι ανυψωτήρες δεν ήταν έτοιμοι, ο θάλαμος δεν ήταν γεμάτος και οι πύλες ήταν κλειστές, αλλά ο πιλότος προχώρησε ούτως ή άλλως».

Η θυγατρική της MM&P Unión de Capitanes y Oficiales de Cubierta (UCOC) εκπροσωπεί τους καπετάνιους ρυμουλκών και το προσωπικό σκαφών στο κανάλι.

Οι καπετάνιοι ρυμουλκών λένε ότι το κλεισίματος της 5ης Μαρτίου ήταν συνέπεια της απόφασης της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά να χαλαρώσει τις διαδικασίες ασφαλείας.

Eργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν είναι γραμμένο και δεν υπάρχουν διαδικασίες ασφαλείας, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει ότι θέλει σε ένα καθεστώς αναρχίας.

Οι εργαζόμενοι στη Διώρυγα του Παναμά αναγκάζονται να εκτελούν τη δουλειά τους κάτω από ολοένα και πιο επικίνδυνες συνθήκες και η κατάσταση δημιουργεί  αυξημένο κίνδυνο για τις αλυσίδες εφοδιασμού ανά τον κόσμο, προειδοποίησαν η MM&P και η UCOC. Το πιο πρόσφατο περιστατικό θα μπορούσε να ήταν μοιραίο για το πλήρωμα ρυμουλκών και να προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην πύλη που βρισκόταν η συσκευή για την ανύψωση σκαφών.

 Οι κίνδυνοι πηγάζουν κυρίως από τον κακό σχεδιασμό της διευρυμένης διώρυγας, η οποία οδήγησε σε μια πολύ πιο εντατική διαδικασία διέλευσης πλοίων. Στις παλιές συσκευές ανύψωσης, τα «μουλάρια» της ατμομηχανής με ηλεκτρική ενέργεια κινούνται σε ράγες κατά μήκος των πλευρικών τοιχωμάτων, χρησιμοποιώντας καλώδια πρόσδεσης και βαρούλκα, για να διατηρήσουν τη θέση των διερχόμενων πλοίων.

Στις νέες κλειδαριές, τα ρυμουλκά υποχρεούνται να τοποθετούν συνεχώς τα πλοία υπό διέλευση. Αυτό επιβαρύνει πολύ τους χειριστές των ρυμουλκών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρυμουλκών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσης. Τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ωρών ανάπαυσης αγνοούνται συστηματικά από τους διαχεριστές του Καναλιού.

Οι ελλείψεις εξοπλισμού και η μείωση του κόστους αυξάνουν επικίνδυνα τον κίνδυνο. Η Αρχή της Διώρυγας λέει ότι έχει 46 ρυμουλκά, αλλά πολλά είναι τόσο παλιά που δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και δεν συντηρούνται πλέον.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X