Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκοτώνουν μόνο για συκώτι καρχαρία – Δυο φάλαινες όρκα που έγινα διάσημες για την επιλογή τους

Port και Starboard είναι τα ονόματα δύο διαβόητων φαλαινών δολοφόνων (όρκες) που κολυμπούν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής. Τα ονόματά τους προέρχονται από τα σπάνια σπασμένα ραχιαία πτερύγια τους: Κάμψεις του Port προς τα αριστερά και οι στροφές του Starboard προς τα δεξιά. 

Το ζευγάρι βγήκε παγανιά, την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 καρχαρίες μέσα σε μια μέρα. Οι φάλαινες έφαγαν μόνο τα συκώτια των καρχαριών και άφησαν το σώμα τους να ξεβραστεί στην ακτή. 

Αυτό το ζευγάρι αρσενικών φαλαινών δολοφόνων έγινε γνωστό το 2015, όταν δύτες βρήκαν νεκρούς αρκετούς καρχαρίες 

Τελικά, οι ερευνητές συνέδεσαν τις δύο φάλαινες με τους  θανάτους. Στη συνέχεια, το 2017 και το 2019, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες ξεβράστηκαν στην ακτή με το συκώτι τους να έχει φαγωθεί από το σώμα τους. 

Μέχρι το 2020, οι πρώην εκατοντάδες μεγάλοι λευκοί καρχαρίες στον False Bay της Νότιας Αφρικής είχαν σχεδόν όλοι μετακινηθεί από την περιοχή. 

Όμως, όπως αποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Pearly Beach, δύο ώρες ανατολικά του False Bay, βρίσκονταν ο Port και το Starboard. 

Γιατί τρώνε μόνο το συκώτι τους;

Ξανά και ξανά, τα ξεβρασμένα πτώματα των καρχαριών δείχνουν ότι οι φάλαινες δολοφόνοι στοχεύουν απλώς τα συκώτια των καρχαριών. Οι φάλαινες δαγκώνουν τους καρχαρίες ανάμεσα στα θωρακικά τους πτερύγια, βγάζουν τα συκώτια και αφήνουν πίσω τους τα άλλα όργανα. 

Οι φάλαινες δολοφόνοι πρέπει να έμαθαν κάποια στιγμή πού να βρουν αυτό το νόστιμο γεύμα και να το θυμήθηκαν, γιατί δεν αφήνουν πίσω τους σημάδια από δάγκωμα σε άλλα μέρη του σώματος των καρχαριών.

Γιατί όμως το συκώτι; Τα συκώτια στους καρχαρίες είναι μεγάλα: αντιπροσωπεύουν έως και το ένα τρίτο του σωματικού βάρους ενός καρχαρία και, είναι πλούσια σε λιπαρά, γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι φάλαινες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μια ομάδα ερευνητών μοιράστηκε εικόνες βίντεο από drone, που απαθανάτισε τις φάλαινες δολοφόνους να κυνηγούν και να τρώνε τα συκώτια από μεγάλους λευκούς καρχαρίες. 

Οι φάλαινες όρκα δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο

Παρά τη φρικτή διατροφική φρενίτιδα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, οι φάλαινες δολοφόνοι δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με το LiveScience, δεν υπάρχει καταγραφή περιστατικού φάλαινας όρκα που να σκοτώνει άνθρωπο. Η διατροφή μιας φάλαινας όρκα αποτελείται συνήθως από φώκιες, καλαμάρια, ψάρια και ούτω καθεξής. Οι άνθρωποι δεν είναι στη λίστα. Αν και τώρα φαίνεται ότι οι καρχαρίες είναι.

Από την άλλη πλευρά, τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει στα χέρια φαλαινών δολοφόνων σε αιχμαλωσία. Τρεις από αυτούς τους θανάτους οφείλονταν όλοι στην ίδια φάλαινα δολοφόνο, τον Tilikum ή  Tilly. Ο Tilly πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Sea World στο Ορλάντο της Φλόριντα. Το αναγνωρισμένο ντοκιμαντέρ Blackfish εξιστορεί την ιστορία της Tilly και τους τρεις τραγικούς θανάτους.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X