Ανησυχίες ξυπνά στην επιστημονική κοινότητα, ο εντοπισμός του γιγαντιαίου ζωύφιου L. patruelis στην Κύπρο. Το πλάσμα, άγνωστο έως τώρα στο νησί, φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εδραίωσης μίας επιθετικής παρουσίας.
Μέχρι στιγμής καταγράφονται επτά θεάσεις του εντόμου, κυρίως στην ανατολική ακτή, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της κυπριακής βιοποικιλότητας. Η έρευνα, δημοσιευμένη στο Travaux du Muséum National d’Histoire Naturelle «Grigore Antipa», χτυπάει καμπανάκι για την εγκατάσταση του L. patruelis στην Κύπρο.
Πηγή πρώτης πληροφόρησης για την παρουσία του είδους στην Κύπρο, ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πέντε από τις θεάσεις νατεκμηριώνονται σε δημοσιεύσεις και δύο να κοινοποιούνται απευθείας στους ερευνητές. Κολυμβητές σοκαρισμένοι από το μέγεθος και την εμφάνιση του πλάσματος φέρνουν στο προσκήνιο ένα άγνωστο έως τώρα φαινόμενο.
Τα έντομα L. patruelis, αγγίζουν σε μήκος τα 12 εκατοστά. Τρέφονται με ασπόνδυλα, ψάρια, χελώνες, ενώ μπορούν να αποτελέσουν απειλή και για τα πουλιά. Τα δαγκώματά τους, αν και όχι θανατηφόρα, είναι εξαιρετικά επώδυνα.
Πώς έφτασαν στην Κύπρο;
Η επικρατέστερη θεωρία εστιάζει στην πτήση τους από την ηπειρωτική χώρα, με τα φώτα της ακτής να λειτουργούν ως πόλος έλξης. Άλλες πιθανότητες περιλαμβάνουν την μεταφορά τους με τον άνεμο ή τα θαλάσσια ρεύματα.
Το L. patruelis δεν αποτελεί άγνωστο είδος. Απαντάται σε Νότιο Καναδά, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ασία και σε μέρη της Αφρικής. Η Κύπρος έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιοχών με παρουσία του γιγαντιαίου εντόμου.
Η άφιξη του L. patruelis στην Κύπρο φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα και ανησυχίες. Η επιστημονική κοινότητα καλείται να μελετήσει το φαινόμενο και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο.