Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Σε λιμάνι της Κίνας ο πρώτος έξυπνος τερματικός με μηδενικές εκπομπές άνθρακα

Όταν πρόκειται για πρωτοπορία, η Κίνα έχει αποδείξει πολλές φορές ότι πρωτοστατεί στην εφαρμογή νέων λύσεων και παρά την συμβολή της στην καταστροφή του πλανήτη, με τη λειτουργία μεγάλων και ενεργοβόρων βιομηχανιών στον τομέα της ναυτιλίας, σημειώνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Η COSCO Shipping Ports, ο μεγάλος παγκόσμιος λιμενικός φορέας της Κίνας, ανακοίνωσε την έναρξη  λειτουργίας του νέου τερματικού σταθμού μηδενικών εκπομπών άνθρακα στο βόρειο λιμάνι της Τιαντζίν. Σύμφωνα με τη λιμενική εταιρεία, ο τερματικός σταθμός έγινε αυτάρκης χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια για τη λειτουργία του. Αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας της εταιρείας να επεκτείνει τις δραστηριότητες στην Τιανζίν.

Στις 15 Δεκεμβρίου, αυτό που η COSCO αποκαλεί το πρώτο έξυπνο σύστημα πράσινης ενέργειας στον κόσμο για τον τερματικό σταθμό μηδενικών εκπομπών άνθρακα, συνδέθηκε επιτυχώς στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τερματικά, η COSCO τόνισε ότι το τερματικό «μηδενικού άνθρακα» τροφοδοτείται από αιολική και ηλιακή (φωτοβολταϊκή) ενέργεια, επιτυγχάνοντας μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται αυτάρκης στις λειτουργίες του έξυπνου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο τμήμα Γ του λιμανιού Tianjin.

Η Φάση 1 του Έργου Smart Green Energy System Terminal Section C του λιμανιού της Τιαντζίν, περιλαμβάνει δύο κατανεμημένες ανεμογεννήτριες ισχύος 4,5 MW, οι οποίες αναμένεται να παράγουν 23,3 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 20.600 τόνους ετησίως. Επιπλέον, το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 1,4 MW αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο στα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Η COSCO είπε ότι θα χρησιμοποιήσει επίσης αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά την κατασκευή της Φάσης 2 του έργου.

Το Tιαντζίν είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και το βορειότερο λιμάνι της Κίνας. Το 2020, αύξησε τον όγκο του,  κατά περισσότερο από πέντε τοις εκατό διακινώντας 18,5 εκατομμύρια TEU. Η COSCO Shipping Ports, η οποία εκμεταλλεύεται και διαχειρίζεται 370 θέσεις ελλιμενισμού σε 37 λιμάνια σε όλο τον κόσμο και μια συνδυασμένη ετήσια ικανότητα διακίνησης 124 εκατομμυρίων TEU, ακολουθεί μια στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού.

Τον περασμένο μήνα, η COSCO Shipping Ports Limited και η China Shipping Terminal Development Co. υπέγραψαν νέα συμφωνία για την ιδιοκτησία του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Τιαντζίν, ενός από τους τέσσερις κύριους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμενικό συγκρότημα. Η COSCO δήλωσε ότι αναμένει να διευκολύνει πλήρως την ανάπτυξη της TCT ως διεθνούς ναυτιλιακού κόμβου στη Βόρεια Κίνα. Αυτό θα γίνει με τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των ναυτιλιακών γραμμών που καλούν τον τερματικό σταθμό και την προώθηση της συνέργειας του δικτύου hub-and-spoke και μεταφόρτωσης στην περιοχή Μποχάι Ρίμ. Μάλιστα, έχουν ήδη συνάψει αρκετές νέες συμφωνίες με βιομηχανικούς φορτωτές για τη χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X