Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Σε Κύπρο και Ελλάδα έφθασε το ωστικό κύμα του ηφαιστείου Hunga Tonga

Μέχρι και την Κύπρο έφτασε το ωστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Ο κύριος Νικολαΐδης είπε ότι το βράδυ του Σαββάτου, στις 22:00, παρατηρήθηκε μια απότομη μεταβολή του πεδίου της πίεσης στην περιοχή της Κύπρου, την οποία κατέγραψαν τα αυτόματα συστήματα μετεωρολογικής παρατήρησης τόσο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Η ατμοσφαιρική πίεση στην Κύπρο στις 22:00 το Σάββατο ανέβηκε ξαφνικά κατά 1,5 μονάδες και αμέσως υποχώρησε κατά 3,5 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου, εξήγησε ο Δ/ντης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κάτι όπως είπε το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση.

“Η ατμοσφαιρική πίεση στην Κύπρο βρισκόταν στο 1.011 και σε διάστημα λίγων λεπτών ανέβηκε στο 1.012,5 και ξανάπεσε απότομα στο 1.009. Αυτή η απότομη μεταβολή της πίεσης, είναι το αποτύπωμα του ωστικού κύματος της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου”.

The eruption of an underwater volcano off Tonga, which triggered a tsunami warning for several South Pacific island nations, is seen in an image from the NOAA GOES-West satellite taken at 05:00 GMT January 15, 2022. CIRA/NOAA/Handout via REUTERS

Τα βαρόμετρα της Ελλάδας τρελάθηκαν

Το ωστικό κύμα του ηφαιστείου Hunga Tonga «τρέλανε» για λίγο τα βαρόμετρα και της Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στα ΜΚΔ , ενημερώνοντας για ωστικό κύμα του ηφαιστείου Hunga Tonga που έφτασε μέχρι και την Ελλάδα.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSakisArnaoutoglouForecasts%2Fposts%2F478193123670387&show_text=true&width=500

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου 2022 και μετά από περίπου 16 ώρες έφτασε και στην Ελλάδα το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε από την απίστευτη έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga-Tonga-Hunga-Haapai, διανύοντας από τον νότιο Ειρηνικό και μέχρι την Ελλάδα πάνω από 17 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το κύμα πίεσης καταγράφηκε μάλιστα πάρα πολύ καθαρά από όλους σχεδόν τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών με την βαρομετρική πίεση να παρουσιάζει την ίδια απότομη αυξομείωση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X