Η Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών της Μεσογείου λειτούργησε και επίσημα από την 1η Μαΐου, υπό το Παράρτημα MARPOL του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι αυτό θα βοηθήσει στον καθαρισμό της περιοχής της Μεσογείου και θα συμβάλει στις συνολικές βελτιώσεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί στην ποιότητα του αέρα από την έναρξη της πρώτης(Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών) ECA στη Βαλτική και την προσθήκη τριών επόμενων περιοχών. Ο IMO έχει προγραμματίσει την ένταξη τριών ακόμα περιοχών στο πρόγραμμα.
Η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας περιοχής ελέγχου εκπομπών στη Μεσόγειο ήταν προτεραιότητα για τους ακτιβιστές και συζητήθηκε τα τελευταία χρόνια πριν υιοθετηθεί το 2021 στη Σύμβαση της Βαρκελώνης του ΟΗΕ, όπου έλαβε και επίσημη αναγνώριση από τον IMO το 2022. Ο IMO υπογραμμίζει τη σημασία της περιοχής για τη ναυτιλία, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος φιλοξενεί μερικές από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο. Ο IMO αναφέρει ότι η Μεσόγειος υποστηρίζει το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 17% των κρουαζιέρων και το 24% του παγκόσμιου στόλου δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, τα πλοία πρέπει να μειώσουν την περιεκτικότητα σε θείο στα ναυτιλιακά καύσιμα στο 0,1% από το παγκόσμιο πρότυπο του 0,5%.
Αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι εκπομπές οξειδίου του θείου στην ΕΕ μειώθηκαν περίπου κατά 70% από το 2024. Αποδίδουν αυτή τη μείωση στη δημιουργία της ECA στη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx) στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10%, μεταξύ 2015 και 2023. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εκπομπές Nox, ειδικά στη Μεσόγειο, έχουν αυξηθεί κατά οκτώ τοις εκατό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μεσογειακά κράτη φέρεται να συζητούν επί του παρόντος τα επόμενα βήματα για τα πιο αποτελεσματικά μέσα μείωσης των εκπομπών NOx.
Η πρώτη ECA υιοθετήθηκε το 1997 και τέθηκε σε ισχύ το 2005 για τη Βαλτική. Έκτοτε, το πρόγραμμα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βόρεια Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής, γύρω από τα αμερικανικά εδάφη του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων. Ο IMO αναφέρει ότι από τότε που εισήχθη το όριο περιεκτικότητας σε θείο το 2020, έχει επιτευχθεί συνολική μείωση κατά 70% των συνολικών εκπομπών οξειδίου του θείου από τη ναυτιλία, χάρη στο παγκόσμιο πρότυπο του 0,5% για τα ναυτιλιακά καύσιμα.