Νέα

  • ΜΠΛΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Σε δύο κατηγορίες οι επιβάτες της κρουαζιέρας – έτοιμη να τους υποδεχθεί η Κύπρος

Με την ελπίδα ο θαλάσσιος τουρισμός να μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, συμβάλλοντας παράλληλα και στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την πανδημία, παρουσιάστηκαν από τους υπουργούς Μεταφορών και Ναυτιλίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για επιβάτες που εξυπηρετούνται από τα λιμάνια.

Το επιβατικό τερματικό του λιμανιού της Λεμεσού θα υποδεχθεί τον Ιούνιο τους πρώτους επιβάτες κρουαζιέρας από το Ισραήλ, ενώ τον Ιούλιο θα αρχίσουν οι κρουαζιέρες των δυο εταιρειών που επέλεξαν ως βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως για το πρωτόκολλο, “έγινε μια παραγωγική προετοιμασία από όλες τις υπηρεσίες του κράτους, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία, καθώς και τον διαχειριστή του τερματικού, που στόχο έχει να μας δώσει ένα πλεονέκτημα, με το άνοιγμα του τουρισμού και στον τομέα της κρουαζιέρας”.

Το πρωτόκολλο, έχει αρκετά κοινά με αυτό που ισχύει για τα αεροδρόμια, όμως υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις, καθώς οι επιβάτες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, αυτούς που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια για ολιγόωρη παραμονή και τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που έχουν βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών, «όσοι επιβάτες επιθυμούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για ολιγόωρη επίσκεψη θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο αντιγόνου (rapid test) μέχρι και 24 ώρες πριν την αποβίβαση από το πλοίο και το κόστος θα αναληφθεί από τους ίδιους τους επιβάτες ή από τους διοργανωτές της κρουαζιέρας. Στους επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι και παρουσιάζουν σχετική βεβαίωση, δεν θα απαιτείται η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου.

Υπέδειξε ακόμη ότι, το Υπουργείο Υγείας, ως η αρμόδια Αρχή, δύναται «κατά την είσοδο των επιβατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, να πραγματοποιεί τυχαίους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους».

Όσον αφορά στους επιβάτες που ολοκληρώνουν την κρουαζιέρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να ακολουθούν το διάταγμα και τις πρόνοιες κατηγοριοποίησης αναλόγως των χωρών που έχουν επισκεφθεί.

«Σε περίπτωση που οι προορισμοί της κρουαζιέρας είναι μόνο χώρες που εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, οι επιβάτες θα μπορούν να αποβιβάζονται από το πλοίο χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, ενώ στην περίπτωση που στους προορισμούς της κρουαζιέρας περιλαμβάνονται χώρες που έχουν κατηγοριοποιηθεί στην πορτοκαλί ή στην κόκκινη κατηγορία, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα» συμπλήρωσε ο κ. Καρούσος.

Ερωτηθείς για το τι ισχύει για τους Κύπριους πολίτες, ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τις εταιρείες για επιβάτες και εναπόκειται στον καθένα να ενημερωθεί για το τι ισχύει, ενώ κατά την επιστροφή στην Κύπρο, ακολουθούνται κανονικά τα διατάγματα, με βάση την κατηγορία των χωρών που επισκέφθηκε το πλοίο.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο, από εταιρείες κρουαζιέρων, «ενδιαφέρον που ξεπερνά ακόμα και κανονικές τουριστικές περιόδους, πριν από την πανδημία».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ανέφερε πως το πρωτόκολλο είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και τόνισε πως «σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα, δείχνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι, η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί αυτής της μεγάλης εμβέλειας κρουαζιερόπλοια, που από φέτος έχουν εντάξει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας».

Κανένας λόγος ανησυχίας για επιβάτες κρουαζιέρων

Ο Βασίλης Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την παρουσία, στο νησί, επιβατών κρουαζιέρας, αφού όπως είπε, τα πρωτόκολλα των εταιρειών είναι από τα πλέον αυστηρότερα «και σε συνάρτηση με το πρωτόκολλο που παρουσιάζουμε σήμερα, διασφαλίζουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι, οι επιβάτες θα αφιχθούν με ασφάλεια και θα διακινηθούν με ασφάλεια μέσα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Νέο διάταγμα για ιδιωτικά γιωτ τη Δευτέρα

Σε ερώτηση για το τι θα ισχύει για ιδιωτικά γιοτ που φτάνουν στις μαρίνες, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι σχετικές πρόνοιες θα ανακοινωθούν, με το νέο διάταγμα που τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X