Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε διεθνές δικαστήριο κατά μεγάλων χωρών μικρά νησιά που αφανίζονται λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Οι πρωθυπουργοί δύο μικρών νησιωτικών χωρών που αντιμετωπίζουν συνεχείς επιπτώσεις από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θα συμμετάσχουν σε νομικές ακροάσεις σε διεθνές δικαστήριο στο Χάμπουργκ της Γερμανίας, ενώπιον του οποίου θα καταθέσουν αίτημα για συμβουλευτική γνώμη, σε σχέση με τις υποχρεώσεις των χωρών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πρωθυπουργοί Nατάνο του νησιού Τουβαλού και Γκαστόν Μπράουνε του Αντίκουα θα προσκομίσουν αποδείξεις στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο θα εξετάσει εάν οι εκπομπές άνθρακα που απορροφώνται από τον ωκεανό, πρέπει να θεωρούνται θαλάσσια ρύπανση και ποιες υποχρεώσεις έχουν οι χώρες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το δικαστήριο θα εκδώσει μια συμβουλευτική γνώμη, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά προσφέρει μια αξιόπιστη δήλωση για νομικά θέματα που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τις χώρες κατά την διαμόρφωση νομοθεσίας για την προστασία του κλίματος.

Οι πρωθυπουργοί, που εκπροσωπούν την Επιτροπή των Μικρών Νησιωτικών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή και το Διεθνές Δίκαιο (COSIS), θα υποστηρίξουν ότι οι χώρες έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι υπερβολικές εκπομπές άνθρακα προκαλούν ζημιές στους ωκεανούς, συμπεριλαμβανομένης της εκρύζωσης των κοραλλιών.

Χώρες με χαμηλό υψόμετρο όπως τα δυο αυτά νησιά, είναι επίσης εκτεθειμένες στον κίνδυνο να βυθιστούν από το νερό μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω των αργών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μικρές νησιωτικές χώρες έχουν επίσης αναζητήσει νομική γνωμάτευση, σχετικά με τις κλιματικές υποχρεώσεις των χωρών σε άλλα δικαστήρια. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X