Νέα

  • ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Σαν παλιό καλό κρασί παλαιωμένο σε οινοποιείο στα βάθη της θάλασσας

Αν αγαπάτε το καλό κρασί, κάντε μία βόλτα στ’ ανοιχτά της βόρειας Ισπανίας και μπορεί να φανείτε τυχεροί, αν βουτήξετε στα νερά του  Βισκαϊκού Κόλπου.

Ο λόγος; Ένα ισπανικό οινοποιείο παλαιώνει τα μπουκάλια του στον βυθό του ωκεανού, καθώς ισχυρίζεται ότι τα αλμυρά νερά και η άγρια ​​ζωή στον πυθμένα της θάλασσας δίνουν στα κρασιά μια μοναδική γεύση.

Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα είναι το πνευματικό τέκνο του Μπόρτζα Σαράτσο, ιδρυτή του Crusoe Treasure Underwater Winery.

Ξεκίνησε το έργο βαθέων υδάτων αφού παρατήρησε ότι μπουκάλια κρασιού που ανακτήθηκαν από ναυάγια πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές σε δημοπρασία.

Το 2010, θέλοντας να εξερευνήσει περαιτέρω αυτήν την περιοχή, ο Σαράτσο άρχισε να ερευνά εάν ο ωκεανός μπορούσε να αλλάξει το κρασί προς το καλύτερο. Και τα αποτελέσματα, λέει, ήταν συναρπαστικά.

«Είδαμε ότι κάθε τρεις μήνες, όταν οι ειδικοί έρχονται στην Πλέντσια, βλέπαμε την ίδια ιστορία, προτιμούσαν το βυθισμένο δείγμα», είπε ο Σαράτσο στους δημοσιογράφους του Associated Press, μετά από πού δοκίμασαν το κρασί του, παλαιωμένο στη ξηρά και κάτω παλαιωμένο στο υθό.

Το χρώμα του κρασιού κάτω από το νερό άλλαζε λίγο, το κόκκινο κρασί γινόταν πιο βιολετί και το λευκό κρασί, πιο πράσινο. Και στη μύτη, υπήρχαν αρκετά διαφορετικά αρώματα ενώ στόμα ήταν πιο απαλό.

Όλοι είχαν μείνει έκπληκτοι με την εξέλιξη των διαφορετικών σταφυλιών κάτω από το νερό.

Το υποβρύχιο οινοποιείο τους βρίσκεται στον κόλπο της Πλέντζια, ακριβώς έξω από τη βόρεια ακτή της Ισπανίας, σε μια δροσερή, σκοτεινή περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού.

Στην εγκατάσταση, τα λευκά κρασιά παλαιώνουν για περίπου έξι μήνες στη θάλασσα, ενώ τα κόκκινα κρασιά συνήθως περνούν 12-15 μήνες κάτω από τα κύματα. Το Crusoe Treasure έχει παράγει μέχρι στιγμής δέκα διαφορετικά κρασιά.

Η ανάλυση από το Excell Iberica, ένα εργαστήριο έρευνας κρασιού, έδειξε ότι είναι χημικά διαφορετικά από τα κρασιά που παλαιώνονται στην ξηρά.

Επισήμανε αρκετούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης κάτω από τον ωκεανό, όπως η πίεση και η αλλαγή θερμοκρασίας, η λιγότερη βαρύτητα και η συνεχής κίνηση.

Το νερό που ρέει από τον κοντινό ποταμό Πλέντζια βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας γύρω από τα κλουβιά μεταξύ 12 και 17 βαθμών Κελσίου. Εν τω μεταξύ, το ρεύμα γύρω από το οινοποιείο είναι τραχύ, οπότε τα μπουκάλια ξεπλένονται συνεχώς με  καθαρό νερό.

Ωστόσο, αν και αυτές μπορεί να είναι ιδανικές συνθήκες για τη διαδικασία γήρανσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πάντα ένας κίνδυνος.

Τα υποβρύχια κλουβιά δεν είναι απλώς μια απόλαυση για τους λάτρεις του κρασιού, αλλά και για τη θαλάσσια ζωή.

Η εγκατάσταση του Crusoe Treasure  20 μέτρα κάτω από το νερό, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως τεχνητός ύφαλος.

Το οινοποιείο απασχολεί έναν θαλάσσιο βιολόγο για να παρακολουθεί περιοδικά τη βιοποικιλότητα γύρω από την εγκατάσταση, η οποία έχει γίνει καταφύγιο για περισσότερα από 100 είδη χλωρίδας και πανίδας.

Αυτή τη στιγμή, το οινοποιείο έχει μία δυνατότητα αποθήκευσης 25.000 διαφορετικών μπουκαλιών κρασιού.

Το οινοποιείο προσφέρει επίσης εκδρομές για τουρίστες που αγαπούν το κρασί, ιδιαίτερα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί παραθεριστές, που απολαμβάνουν να επισκέπτονται οινοποιεία, μπορούν να βιώσουν τη μοναδική αυτή υποβρύχια εγκατάσταση. Μετά από μια κρουαζιέρα στον κόλπο, μπορούν επίσης να δοκιμάσουν μερικά από τα κρασιά.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X