Ρωσικό χτύπημα και πιθανή κρίση στις μεταφορές λόγω φυσικού αερίου
Πέραν της απώλειας ανθρώπινων ζωών η εμπόλεμη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διακυβεύει και το μέλλον της οικονομίας και των μεταφορών, με τις προβλέψεις να καθίστανται δυσοίωνες στα θέματα επάρκειας προμήθειες φυσικού αερίου.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ, ο οποίος έκανε λόγο για μικρή πιθανότητα οι υπερπόντιοι παραγωγοί φυσικού αερίου, να είναι σε θέση να συμπληρώσουν την προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει την στρόφιγγα.
«Η Ρωσία παρέχει νομίζω το 30-40 τοις εκατό της προσφοράς στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το είδος όγκου, δεν υπάρχει η ικανότητα να το κάνει αυτό από το LNG», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας Σαάντ Αλ Καπί στη Ντόχα. «Το μεγαλύτερο μέρος του LNG είναι συνδεδεμένο με προθεσμιακές συμβάσεις και προορισμοί που είναι πολύ σαφείς. Έτσι, η γρήγορη αντικατάσταση αυτού του αθροίσματος όγκου είναι σχεδόν αδύνατο. . Ο εκτρεπόμενος όγκος είναι πιθανώς 10-15 τοις εκατό [όλων των εξαγωγών».
Μετά την πρώτη επέμβαση της Ρωσίας στη χώρα, ως αντίδραση οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον της. Η Γερμανία έχει σταματήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Gazprom και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μικρό αριθμό Ρώσων ατόμων, τραπεζών και εμπορικών πλοίων. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, οι αναλυτές ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να αντιδράσει μειώνοντας τις πωλήσεις φυσικού αερίου της στη Δυτική Ευρώπη – ένα βήμα που δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν.
Ο Λευκός Οίκος έχει συζητήσει με προμηθευτές φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές για τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι τερματικοί σταθμοί λήψης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό γεμάτοι.
Η δε Γερμανία δεν διαθέτει τερματικούς σταθμούς λήψης φυσικού αερίου και εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ της προμήθειας φυσικού αερίου της.
Η συμβουλευτική Rystad Energy είναι πεπεισμένη ότι το φυσικό αέριο προέλευσης ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος σε περίπτωση μιας πιο περιορισμένης διακοπής του εφοδιασμού. Ωστόσο, η κάλυψη ακόμη και αυτού του κενού θα ήταν μια υλικοτεχνική πρόκληση και θα είχε υψηλότερη τιμή, είπε ο Rystad.
«Η ικανότητα επαναεριοποίησης της Δυτικής Ευρώπης λειτουργούσε στο 100 τοις εκατό τον περασμένο μήνα και η πλεονάζουσα χωρητικότητα για την αντιμετώπιση μελλοντικής αύξησης του όγκου των εισαγωγών είναι ελάχιστη. Η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν μόνο μικρότερη ποσότητα πρόσθετης χωρητικότητας τερματικού εισαγωγών LNG που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», δήλωσε η Rystad Energy σε πρόσφατη ενημέρωση.