Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ρωσικό μη επανδρωμένο σκάφος χτύπησε τη γέφυρα της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) για να επιτεθούν σε στρατηγική γέφυρα μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας, σύμφωνα με αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αμυντικούς αναλυτές. Πρόκειται για  την πρώτη γνωστή ρωσική χρήση ενός USV στη μάχη, αν και όχι την πρώτη χρήση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα Zatoka συνδέει το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού με τη Μολδαβία. Η γέφυρα αποτελεί το μοναδικό μέσο οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Η γέφυρα χτυπήθηκε προηγουμένως από ρωσικά πυρά  το 2022 και φωτογραφίες από την επίθεση με πυραύλους κυκλοφόρησαν ξανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες υποτίθεται παρουσιάζουν τις συνέπειες της επίθεσης με drone.

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός της Ουκρανίας, στρατηγός Valery Zaluzhny, επιβεβαίωσε την επίθεση του. Ο στρατηγός Zaluzhny σημείωσε την ανησυχία του για «τη χρήση από τη Ρωσία θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιφανείας, τα οποία αποτελούν απειλή για την πολιτική ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα».

Τον Οκτώβριο, η Ουκρανία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας οπλισμένα με εκρηκτικές κεφαλές για να επιτεθεί στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι οκτώ μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και επτά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) ενεπλάκησαν στην επίθεση και ανέφερε ότι το ναρκαλιευτικό Ivan Golubets υπέστη «μικρές ζημιές».

Μετά την ουκρανική επίθεση, η Ρωσία απέσυρε την πλειονότητα των πλοίων της στο Novorossyisk, πιο μακριά από τις ουκρανικές ακτές. Τοποθέτησε επίσης πολλαπλά πλωτά εμπόδια μεταξύ των θέσεων ελλιμενισμού των πολεμικών πλοίων και της εισόδου του λιμανιού για να αποτρέψει επιθέσεις μικρών σκαφών. Οι αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν ότι παρόμοια εμπόδια χαμηλής τεχνολογίας θα βοηθούσαν πολύ στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων σε σταθερούς στόχους της Ουκρανίας, όπως η γέφυρα της Ζακότα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X