Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ρωσικό δικαστήριο κατέσχεσε τέσσερα ρυμουλκά που ανήκαν στην  Maersk

Ένα ρωσικό διαιτητικό δικαστήριο κατέλαβε στα τέλη Απριλίου τον έλεγχο τεσσάρων ρυμουλκών που ανήκαν στην εταιρεία ρυμούλκησης Svitzer της Maersk και λειτουργούσαν βάσει μακροχρόνιας σύμβασης,  για την παροχή υπηρεσιών στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-II στην ανατολική Ρωσία. Η Maersk προσπαθούσε να τερματίσει τις υπηρεσίες από τότε που η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια, πριν από δύο χρόνια, να αποσύρει όλες τις επιχειρήσεις από τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

H Svitzer κατασκεύασε τέσσερα ρυμουλκά κατηγορίας πάγου βαρέως τύπου που σχεδίασε ο Ρόμπερτ Άλαν, το 2007, τα οποία λειτουργούσαν υπό ναύλωση στη ρωσική θυγατρική Svitzer Sakhalin, που με τη σειρά της είχε συμφωνία με τους φορείς εκμετάλλευσης του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παροχή θαλάσσιων υπηρεσιών. Το συμβόλαιο επεκτάθηκε στις αρχές του 2020, με έναρξη ισχύος τον Νοέμβριο του 2020 και διάρκεια 10 επιπλέον ετών. Εκείνη την εποχή, η Svitzer είπε ότι υποστήριξε την πρόσδεση περισσότερων από 1.800 πλοίων μεταφοράς αερίου με τα τέσσερα ρυμουλκά και τα δύο σκάφη πρόσδεσης. Όπως ανέφερε η  Svitzer, τότε διέθετε 58 Ρώσους μέλη πληρώματος και εννέα προσωπικό στην ξηρά.

Η ρωσική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του έργου Sakhalin-II τον Αύγουστο του 2022 από την εταιρεία εκμετάλλευσης που είχε δημιουργηθεί από την Gazprom σε συνεργασία με τους επενδυτές μειοψηφίας Shell, Mitsui και Mitsubishi. Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών της Svitzer μεταβιβάστηκε στον νέο ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η Svitzer ανακοίνωσε σχέδια για μεταφορά των τεσσάρων ρυμουλκών εκτός Ρωσίας και τα ξανακαταχώρισε μακριά από τη ρωσική σημαία με την Svitzer Sakhalin να προσπαθεί να επικαλεστεί μια ανωτέρα βία στις 17 Απριλίου, για να αναστείλει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Ο Ρώσος χειριστής του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου οδήγησε την Svitzer στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η απώλεια των τεσσάρων ρυμουλκών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις παραγωγικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις.

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Kommersant μετέδωσε στις 24 Απριλίου, ότι το δικαστήριο συνέλαβε προσωρινά τα τέσσερα ρυμουλκά και έδωσε τον έλεγχό τους σε μια τρίτη εταιρεία. Έδωσαν το δικαίωμα να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ρυμουλκά στο Prigorodnoye. Η Svitzer έχει το δικαίωμα να υποβάλει έφεση μέχρι τις 18 Μαΐου, για να ανακτήσει τον έλεγχο των ρυμουλκών και να τερματίσει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών.

Σε μια σύντομη δήλωση, η Maersk τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η κατάσταση σχετικά με τα ρυμουλκά είναι αβάσιμη και οι προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος συνεχίζονται». Η Maersk αναφέρει ότι όλοι οι υπάλληλοι της Svitzer στη Ρωσία έχουν παραιτηθεί.

Τα ρυμουλκά ήταν ένα από τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία της Maersk στη Ρωσία. Το 2020, η εταιρεία προχώρησε σε διαγραφή άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων στα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία. Πώλησε το ενδιαφέρον της σε έναν χειριστή τερματικού σταθμού, την αποθήκη ψύξης της στην Αγία Πετρούπολη και το τερματικό της ενδοχώρας στο Novorossiysk. Είχαν επισημάνει ότι έψαχναν να πουλήσουν και τα τέσσερα ρυμουλκά.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X