Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ρυμουλκείται το Euroferry Olympia – Ένας αγνοούμενος εντοπίστηκε στην πρύμνη, ελπίδες για τους άλλους

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση ρυμούλκησης του μισοκαμένου επιβατηγού/οχηματαγωγού με κυρίαρχη την αγωνία για τους αγνοούμενους, οι 3 εκ των οποίων είναι Έλληνες. Ζωντανός εντοπίστηκε ένας αγνοούμενος επιβάτης στην πρύμνη του Euroferry Olympia, για τον οποίο στήθηκε επιχείρηση διάσωσης.

Το Euroferry Olympia έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ρυμούλκησή του σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Παρόλο που υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο βύθισης του πλοίου, η κλίση του θεωρείται ως ελεγχόμενη.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι συγγενείς των αγνοουμένων που φαίνεται εγκλωβίστηκαν στο καράβι καιγόταν. Τρίτη μέρα και οι συγγενείς όσων παραμένουν χαμένοι, εύχονται οι οικείοι τους να έχουν αντέξει ύστερα από δύο 24ωρα, αρχικά μέσα στην εστία της πυρκαγιάς και κατόπιν στο πλημμύρισμα του φέρι με δεκάδες τόνου νερού που ερρίφθησαν για την πυρόσβεσή του.

Σταμάτησαν προσωρινά χθες βράδυ οι έρευνες ειδικών διασωστικών ομάδων λόγω σκότους και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που έφταναν τους 500-600°C πάνω στο Euroferry Olympia. Εκτός από τα ρυμουλκά επιχειρούν ακόμη 3 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και 1 πλωτό πυροσβεστικό.

Στην έρευνα για τους αγνοούμενους, εκτός από την 5η ΕΜΑΚ, συμμετέχει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, αποτελούμενη από 14 άτομα. Πρόκειται για πεπειραμένους ναυαγοσώστες των εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διεξάγουν την επιχείρηση ανεύρεσης με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ημέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Κασσιόπης -και αφού η θερμοκρασία των πυρακτωμένων μετάλλων θα έχει ελαττωθεί, θα επιχειρηθεί απάντληση των πετρελαιοειδών ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι στις δεξαμενές του Euroferry Olympia υπήρχαν περίπου 700 τόνοι καυσίμου. Εξυπακούεται πως αν η φωτιά δεν κατασβεστεί, η απάντληση των καυσίμων με τα ειδικά γι’ αυτό το σκοπό μέσα, είναι αδύνατη. Πάντως, τα σκάφη που κινούνται γύρω από το Euroferry Olympia είναι εφοδιασμένα με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.

Προηγουμένως, κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, είχαν συλληφθεί ο πλοίαρχος και οι 2 ύπαρχοι του πλοίου, από την Λιμενική Αρχή Κέρκυρας. Αφού παρείχαν εξηγήσεις στον εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και οι συνθήκες πλου του Euroferry Olympia.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X