Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Ρένος Φωκάς : Ο “καπετάνιος” της Multimarine Services – 20 χρόνια πετυχημένης πορείας

Στην ανοδική πορεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμβάλλουν διαχρονικά και πολυεπίπεδα, οι εταιρείες ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως η Multimarine Services, ο “καπετάνιος” της οποίας, Ρένος Φωκάς, μας ξεναγεί στο χώρο που εκμισθώνει στο λιμάνι Λεμεσού και μοιράζεται με τους αναγνώστες του Εnalios, το μυστικό της εταιρείας του, η οποία φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Κυπριακή Ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το 2021 η Multimarine κλείνει 20 χρόνια παρουσίας στην Κυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία. Τι είναι για εσάς η Multimarine;

Είναι το σπίτι μου, η οικογένεια μου, το χόμπι μου. Μόνο όταν βλέπει κανείς τη δουλειά του κατ’ αυτό τον τρόπο, δημιουργεί, εξελίσσεται και μεγαλουργεί. Είκοσι χρόνια σκληρής και μεθοδικής προσπάθειας, για να είμαστε σήμερα περήφανοι για τη Μultimarine Services, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη απαιτητικών πολυεθνικών εταιρειών που αποζητούν την εμπειρογνωμοσύνη μας και ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό.

Στη Μultimarine δεν λειτουργούμε ποτέ με γνώμονα το εύκολο κέρδος αλλά στη βάση της υγιούς ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Πάνω από 40 χρόνια παρουσίας στις θαλάσσιες υπηρεσίες, πόσο διορατικός έπρεπε να είναι κάποιος στο παρελθόν και πόσο στο παρόν, για να προσαρμόζεται στις ραγδαίες αλλαγές που αφορούν στον απαιτητικό κλάδο;

Χωρίς διορατικότητα και οργάνωση δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας με ότι και να ασχολείσαι. Σίγουρα αυτό ίσχυε στο παρελθόν, ισχύει στο παρόν και θα ισχύει στο μέλλον. Ο κλάδος είχε και θα έχει τεράστιες απαιτήσεις και είναι απαραίτητο η άμεση προσαρμογή όσον αφορά την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων εξυπηρέτησης, τη χρήση εμπείρου και εξειδικευμένου προσωπικού με συνεχή και σωστή επιμόρφωση στους διάφορους τομείς της εταιρείας καθώς και τη χρήση των κατάλληλων και νέων μηχανήματων και εργαλείων.

Στη Multimarine, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των καιρών, ταξιδεύουμε, παρακολουθούμε τη ραγδαία εξέλιξη του κλάδου της ναυτιλίας και της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και άμεσα εκσυγχρονίζουμε το προϊόν μας, προσαρμοσμένοι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών. Τρανό παράδειγμα της διορατικότητας που χαρακτηρίζει την εταιρεία μας είναι οι μεγάλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις εξοπλισμό που αναμένονται να χρησιμοποιηθούν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Στη Μultimarine δεν λειτουργούμε ποτέ με γνώμονα το εύκολο κέρδος αλλά στη βάση της υγιούς ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Τι θα αποκαλούσατε μυστικό επιτυχίας;

Μυστικό επιτυχίας για μένα είναι η εργατικότητα, η αμεσότητα και ταχύτητα εξυπηρέτησης σε ένα απαιτητικό τομέα, η τεχνική κατάρτιση τόσο της ηγεσίας/διεύθυνσης της εταιρείας αλλά και του προσωπικού. Η επένδυση σε νέα και εξειδικευμένα μηχανήματα, η τιμιότητα, η τυπικότητα, οι ξεκάθαρες θέσεις, η δέσμευση παράδοσης των συμβολαίων στα συμφωνημένα χρονικά πλαίσια και αφήνω τελευταίο ίσως το πιο σημαντικό που είναι η ποιότητα. Η συνέπεια και ποιότητα είναι σφραγίδα για κάθε εταιρεία που θέλει να την επιλέγουν ξανά και ξανά, όπως επίσης και η διάδοση της αξιοπιστίας από πελάτη σε πελάτη. Αδιαπραγμάτευτος κανόνας για την επιτυχία, είναι επίσης η εντιμότητα που έχει καλλιεργηθεί στην κουλτούρα του οργανισμού μας και που μας επιτρέπει να λειτουργούμε και να αναπτυσσόμαστε απρόσκοπτα με οδηγό την εμπιστοσύνη.   

Είναι απαραίτητη η εμπειρία του παρελθόντος, για την τεχνογνωσία του σήμερα;

Οπωσδήποτε είναι απαραίτητη η εμπειρία του παρελθόντος γιατί δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι από τη μια μέρα στην άλλη. Οι εμπειρίες του παρελθόντος είναι η βάση κάθε επιχείρησης που εξελίσσεται. Σε καθοδηγούν σε σωστές και σοφότερες αποφάσεις και η απόκτηση τεχνογνωσίας του σήμερα, στηρίζεται σίγουρα στις εμπειρίες του παρελθόντος. Μέσω των εμπειριών αυτών έχουμε κτίσει βέλτιστες πρακτικές στον τομέα μας.

Είναι χρήσιμα τα επαγγελματικά ταξίδια, η διαρκής επιμόρφωση και δικτύωση στο εξωτερικό, για την προσέλκυση νέων πελατών;  

Για εμάς η διαρκής επιμόρφωση είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία διατήρησης της επιτυχίας μας στον πολύ απαιτητικό τομέα της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας. Επιμόρφωση, Ενημέρωση, Βελτίωση, Επένδυση είναι στρατηγικά σημεία και στόχοι για την επιτυχία μας.

Σίγουρα η προσέλκυση νέων πελατών και η διατήρηση υφιστάμενων πελατών είναι από μόνο του ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο πάντοτε με τους στόχους και δεσμεύσεις της εταιρείας ως προς την σωστή εξυπηρέτηση και ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας. Διαχρονικά το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου μας είναι διεθνείς πολυεθνικές και σίγουρα τα επαγγελματικά ταξίδια, η συμμετοχή μας σε διεθνής εκθέσεις και συνέδρια είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας. Συνεπώς μπορείτε να αντιληφθείτε την συμβολή της εταιρείας μας στην οικονομία του τόπου, αφού προσελκύουμε πολλούς κολοσσούς του εξωτερικού.

Συμπορευόμαστε με καινοτομία και πράσινη μετάβαση

Ποιες υπηρεσίες σας, είναι σήμερα στη διάθεση της ναυτιλιακής βιομηχανίας;

Ο όμιλος εταιρειών μας προσφέρει τις ακόλουθες κύριες υπηρεσίες με βάση το Λιμάνι Λεμεσού:

  • Δεξαμενισμός, Επιδιόρθωση και Συντήρηση πλοίων και superyachts.
  • Παροχή εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών στον τομέα ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
  • Ναυτιλιακή Πρακτόρευση και συναφείς υπηρεσίες.
  • Εξειδικευμένες μεταλλικές κατασκευές για τους τομείς της ναυτιλίας και των υδρογονανθράκων.
  • Συντήρηση εξιδεικευμένων εξαρτημάτων και εξοπλισμού του τομέα των υδρογονανθράκων.
  • Λειτουργία Σταθμού Συντήρησης Πυροσβεστικού εξοπλισμού πλοίων (Marine Fire Service Station).
  • Λειτουργία Σταθμού Συντήρησης Σωστικού εξοπλισμού πλοίων (VIKING Liferafts & PPE Service Station).
  • Και η καινούρια μας υπηρεσία στον τομέα του Cyber Security στους τομείς της Ναυτιλίας και Σκαφών Αναψυχής.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι πλέον η προσαρμογή στις απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλίας, για μείωση των εκπομπών ρύπων και πράσινη μετάβαση, για την οποία οι κυρώσεις στο μέλλον θα είναι πολύ βαριές; 

Εμείς ήδη εφαρμόζουμε φιλικές προς το περιβάλλον καινοτομίες, τόσο στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων όσο και στις διαδικασίες ISO που τηρούμε απαρέγκλιτα. Δεν είναι εύκολη, καθώς πρόκειται και για διαδικασία που κοστίζει στην κάθε επιχείρηση. Σεβόμαστε την εταιρεία μας, τους εταίρους μας, τους πελάτες μας και κατ΄ επέκταση το περιβάλλον, γι αυτό και προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό που απαιτεί η πράσινη μετάβαση.

Είναι εφικτό να μιλούμε για ναυτιλία χωρίς άνθρακα μέχρι το 2050; 

Αυτός είναι ο παγκόσμιος στόχος. Η παγκόσμια ναυτιλιακή δραστηριότητα εκπέμπει σημαντική ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα η Ευρώπη απαιτεί από τη βιομηχανία της ναυτιλίας πιο ισχυρά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών. Κάπου θα πρέπει να υπάρξει συμπόρευση και ταύτιση, ώστε να προλάβουμε αν θέλουμε να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή.

Συμπορεύεται η βαριά βιομηχανία της ναυτιλίας, με την καινοτομία; 

Βεβαίως και μάλιστα τώρα με την πανδημία έχουν εξελιχθεί νέες μέθοδοι επιθεώρησης πλοίων εξ αποστάσεως, καθώς και επίσης νέες ρομποτικές τεχνολογίες και ψηφιοποίηση πλοίων, λιμένων και κατά συνέπεια ναυπηγείων. Στη Multimarine, άμεσα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, επενδύουμε συνεχώς σε τελευταίας τεχνολογίας καινοτόμα μηχανήματα ούτως ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες που μας ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

Εταιρείες κολοσσοί, επιλέγουν τις υπηρεσίες μας

Ποιοι σας επιλέγουν για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σας; Πολυεθνικές ή ντόπιες εταιρείες;

Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει με τη σωστή εξυπηρέτηση και ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας και με την μακρόχρονη δράση μας στον τομέα της Ναυτιλίας. Έχουμε στο πελατολόγιο μας Πολυεθνικές Εταιρείες με έδρα στην Κύπρο, στην Αμερική, στην Γαλλία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ρωσία, Γερμανία, Ελλάδα και επίσης εταιρείες κολοσσοί, μας έχουν καταχωρημένους στα αρχεία τους ως εγκεκριμένους προμηθευτές. Πολύ σημαντικό μέρος του πελατολογίου μας προέρχεται και από την Κυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία. Φροντίζουμε πάντα η εξυπηρέτηση να είναι άμεση και να ανταποκρινόμαστε με συνέπεια. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μας έχει εμπιστευτεί Ολλανδική εταιρεία για κατασκευή κρίσιμου εξοπλισμού με τελικό προορισμό το Benin στη Δυτική Αφρική, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το Κυπριακό νηολόγιο ενισχύεται, οι νόμοι διαφοροποιούνται και πλέον υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στην κατεύθυνση των θαλάσσιων επαγγελμάτων. Ποια συμβουλή δίνετε στα παιδιά σας και όσους επιλέγουν αυτή τη δύσκολη πορεία; 

Είμαι 44 χρόνια στον τομέα και δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι σχεδόν κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο και μου ζητείται να εξυπηρετήσω κάτι διαφορετικό από ότι προηγουμένως. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων και δυναμικός κλάδος.

Η συμβουλή μου είναι η σκληρή δουλεία, συνεχείς διάθεση για μάθηση και υπομονή. Τα θαλάσσια επαγγέλματα προσφέρουν αρκετά οφέλη στους επαγγελματίες του κλάδου και συστήνω ανεπιφύλακτα στους νέους να δοκιμάσουν τους διάφορους προσανατολισμούς που είναι διαθέσιμοι. Στην Κύπρο είμαστε τυχεροί με τις δεκάδες ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στον νησί μας και τις πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες οι οποίες είναι διαθέσιμες για τους νέους μας. Κάνοντας πράξη την δέσμευση της εταιρείας μας προς την δια βίου μάθηση, επιμόρφωση και ανάπτυξη, στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε διάφορες πρωτοβουλίες όπως αυτές των Cyprus Marine & Maritime Institute (CMMI) και στο Maritime Accelerator το οποίο λειτουργεί κάτω από τον συντονισμό του ΤΕΠΑΚ.

Υπάρχει συνεργασία δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στις θαλάσσιες υπηρεσίες; Eχει ρόλο και λόγο στις όποιες αλλαγές, μια εταιρεία όπως η Multimarine;  

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ειδικότερα στον δικό μας κλάδο είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική. Οι καθημερινή μας τριβή και αγαστή συνεργασία τόσο με την Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Υγείας αλλά και με άλλες συναφείς δημόσιες υπηρεσίες όπως π.χ. το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τελωνείο κ.α. μας βοηθά στο να λύνουμε όποια θέματα παρουσιάζονται.

Ειδικότερα όσον αφορά την πανδημία, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Υγείας για τις άμεσες ενέργειες τους όσον αφορά τις αλλαγές αλλά και τους εμβολιασμούς πληρωμάτων.

Σίγουρα, βρεθήκαμε πολλές φορές αντιμέτωποι με σκοπιμότητες και συμφέροντα όμως αυτό που πάντα επιζητάμε είναι η αγαστή συνεργασία με τον δημόσιο τομέα με σκοπό την αντιμετώπιση και λύση όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται με σκοπό πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας και τα οφέλη που αυτοί φέρνουν στα Λιμάνια μας και στην Κυπριακή Οικονομία. Εμείς αναλαμβάνουμε όλο το ρίσκο με τις επενδύσεις εκατομμυρίων που κάνουμε και το μόνο που επιδιώκουμε είναι να μην μας βάζει φραγμούς το δημόσιο χωρίς ουσιαστικό λόγο. 

Υπηρεσίες σε σκάφη Πολυτελείας

Αναφέρεστε στον τομέα των superyachts; Η Κύπρος είναι σε θέση να προσελκύσει τέτοια σκάφη πολυτελείας;  

Η Κύπρος σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για προσέλκυση τέτοιων σκαφών στις Μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας. Είναι στα σκαριά και άλλες πολύ μεγάλες επενδύσεις όπως αυτές της ανάπλασης την Μαρίνας της Λάρνακας αλλά και της κατασκευής της Μαρίνας στο Παραλίμνι.

Υπάρχει και η δέσμευση από τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την προσέλκυση στο Κυπριακό Νηολόγιο τέτοιων σκαφών αλλά και σαν εναλλακτική μορφή τουρισμού. Μάλιστα, όπως αντιλαμβάνομαι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει στα πλάνα του για το επόμενο διάστημα πολλές και άμεσες δράσεις.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας για την ανάπτυξη του κλάδου προσφέροντας λύσεις στον τομέα της ναυπήγησης και συντήρησης τέτοιων σκαφών, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην απόφαση των ιδιοκτητών όταν επιλέγουν κάποιο προορισμό.

Ποιοι οι στόχοι της Multimarine για τα επόμενα 20 χρόνια; 

Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση του Ομίλου μας στις ναυτιλιακές υπηρεσίες τόσο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη μας να συνεχίσει να είναι αειφόρος με σεβασμό στους εταίρους μας, στους χώρους που λειτουργούμε και στο περιβάλλον.

Το όραμα της εταιρείας μας είναι να εξακολουθήσει να παρέχει παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσίες, έτσι ώστε μαζί με συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, να προσελκύουμε καινούργιες αγορές που προσθέτουν αξία στην οικονομία του τόπου.  

Enalios Media

Φωτογραφίες : Μάριος Παπακυπριανού

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X