Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πώς τα πλάσματα των βαθέων υδάτων επέζησαν από την πτώση αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από το πώς τα πλάσματα των βαθέων υδάτων κατάφεραν να επιβιώσουν από την καταστροφική σύγκρουση με αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως οι ίδιοι οι δεινόσαυροι, τα γιγάντια θαλάσσια ερπετά, τα ασπόνδυλα και οι μικροσκοπικοί οργανισμοί εξαφανίστηκαν μετά την πρόσκρουση του αστεροειδούς σε μια τεράστια αναταραχή στους ωκεανούς του κόσμου, ωστόσο τα πλάσματα των βαθέων υδάτων κατάφεραν να επιβιώσουν.

Αυτό έχει προβληματίσει τους ερευνητές καθώς πιστεύεται ευρέως ότι η πρόσκρουση του αστεροειδούς διέκοψε τον κύκλο της ζωής.

Ωστόσο, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένες μορφές βακτηρίων ζούσαν στην πραγματικότητα μετά την καταστροφή του αστεροειδούς και  λειτουργούσαν ως μια σταθερή, βυθιζόμενη, αργή ροή τροφής για πλάσματα που ζουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας.

Η ομάδα μπόρεσε να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα αναλύοντας νέα δεδομένα από τη χημική σύνθεση των απολιθωμένων κελυφών της επιφάνειας της θάλασσας και των οργανισμών του πυθμένα της θάλασσας από εκείνη την περίοδο.

Αυτό έδωσε στους ερευνητές μια ιδέα της ροής ή της κίνησης της οργανικής ύλης από την επιφάνεια της θάλασσας στον πυθμένα της θάλασσας μετά το χτύπημα του αστεροειδούς, και τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μια αργή ροή τροφής διανεμόταν συνεχώς στα βαθιά του ωκεανού .

Οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι η παροχή τροφής στον ωκεανό αποκαταστάθηκε πλήρως περίπου 1,7 εκατομμύρια χρόνια μετά το χτύπημα του αστεροειδούς, που είναι σχεδόν το ήμισυ των αρχικών εκτιμήσεων, δείχνοντας ότι οι θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες επανήλθαν  γρηγορότερα.

“Η παγκόσμια καταστροφή που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων κατέστρεψε επίσης τα οικοσυστήματα των ωκεανών. Τα γιγάντια θαλάσσια ερπετά έφτασαν στο τέλος τους όπως και διάφοροι τύποι ασπόνδυλων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X