Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πόλυς Β. Χατζηωάννου: “Ας δημιουργήσουμε μια γενιά ναυτιλιακών στελεχών”

Τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει η θάλασσα, τις προοπτικές της, τα οφέλη για την κοινωνία και την Κύπρο ευρύτερα, διοργάνωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Αποφοίτων και φίλων του Λανιτείου στη Λεμεσό με προσκεκλημένους ομιλητές, τον εφοπλιστή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Safe Bulkers Inc Πόλυ Χατζηωάννου και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη.

Ο κύριος Χατζηωάννου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αγωνία των γονέων που δεν είναι άλλη, από τη σταδιοδρομία των των παιδιών τους και ενώ ειπε, “βρισκόμαστε στη Λεμεσό, μία πόλη προεξέχουσα των άλλων πόλεων της Κύπρου λόγω της ναυτιλιακής της κοινότητας, ίσως να μην έχουμε κάνει ακόμα ό,τι απαιτείται για να προσελκύσουμε τους νέους μας στη θάλασσα και στις ευκαιρίες της ναυτιλίας”.

Και όταν λέω θάλασσα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, “ξεκινώ από τα πλοία μας, όπου ένας νέος που αποφασίζει να εκπαιδευτεί ως αξιωματικός, είτε γέφυρας, είτε μηχανής, μπορεί με σχετικά πρακτικές και όχι τόσο θεωρητικές σπουδές διάρκειας τριών τεσσάρων χρόνων, να φθάσει εντός μίας 6ετίας από το βαθμό του ανθυποπλοίαρχου ή του 3ου μηχανικού στο βαθμό του καπετάνιου ή του πρώτου μηχανικού, με μισθούς που υπερβαίνουν τις 10.000 Ευρώ μηνιαίως και να μπορεί να υποστηρίξει ένα εξαιρετικά καλό βιοτικό επίπεδο για την οικογένεια του”.

Κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να εστιάσουν, στη δημιουργία μίας γενιάς νέων που να γνωρίζει τί μπορεί να προσφέρει η θάλασσα, η οποία μαζί με τους απόφοιτους των πανεπιστημίων να εξελιχθεί σε μία γενιά ναυτιλιακών στελεχών που θα υποστηρίξουν τις ναυτιλιακές εταιρείες της Κύπρου και όχι μόνο, με εξαιρετικά υψηλότερους μισθούς από αυτούς που γνωρίζουμε.

Διότι σημείωσε, μόνο με ικανά στελέχη, μπορούμε να μετασχηματίσουμε τη σημερινή ναυτιλιακή κοινότητα της Λεμεσού σε αυτό που μας αρέσει να λέμε ότι είμαστε, δηλαδή ένα διεθνές ναυτιλιακό cluster.

Mε υποτροφίες προωθούμε νέους σε εξειδικευμένες ναυτιλιακές σπουδές

Η Κύπρος ανέφερε ο κύριος Χατζηωάννου, λόγω έθνους, γλώσσας, θρησκείας και γειτνίασης με την Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα ναυτιλιακά κέντρα όπως το Ντουμπάι και την Σιγκαπούρη. Η Κυπριακή σημαία και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σημείωσε εμφαντικά, έχουν διασφαλίσει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και λειτουργικό νηολόγιο, που προσελκύει Κύπριους και Έλληνες πλοιοκτήτες. Είμαστε ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος στην Ευρώπη και ο εντέκατος διεθνώς.

Προς ενίσχυση όσων ανέφερε ο κύριος Χατζηωάννου εστίασε στη δημιουργία ενός πλέγματος υποτροφιών με στόχο όπως είπε, “να προωθήσουμε τους νέους μας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με αντικείμενα την τεχνική εξειδίκευση (ναυπηγοί, μηχανολόγοι, μηχανικοί) και την ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο”.

Δείτε το βίντεο- αφιέρωμα στις υποτροφίες της Safe Bulkers και τα μηνύματα στη μαθητιώσα νεολαία.

Πρόσφατα είπε, έγινε η απονομή δέκα (10) υποτροφιών ύψους 10,000 ευρώ η κάθε μία σε νέους με εξαιρετικές επιδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια και ευχήθηκε να αυξηθούν οι συμμετοχές στο μέλλον.

Ο κύριος Χατζηωάννου υπέδειξε ότι, τα δύο νεότευκτα πλοία της SAFE BULKERS υπό Κυπριακή σημαία, είναι πλοία με το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα παγκοσμίως. Η προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο δεν περιλαμβάνει μόνο το περιβάλλον κατέληξε, στέλνοντας το μήνυμα πως: “οι δράσεις μας και τα οφέλη πρέπει να διαχέονται στην κοινωνία”.

Βασίλης Δημητριάδης : Υλοποιούμε στόχους και επισκεπτόμαστε σχολεία

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέπτυξε τα γαλάζια επαγγέλματα στους γονείς, τις ευκαιρίες που μπορεί η θάλασσα να προσφέρει στη νέα γενιά και την επαγγελματική καταξίωση που είναι ζητούμενο για κάθε νέο σπουδαστή.

https://www.facebook.com/vassilis.demetriades.9

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας κάλεσε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετάσχουν το μήνα Δεκέμβριο, στις εκδηλώσεις του υφυπουργείου υπό τον τίτλο Lets DISCO (Dive Into Shipping Career Oportunity), για να μάθουν περισσότερα για τις ανεξάντλητες επιλογές επαγγελματικού προσανατολισμού που προσφέρει το απέραντο στοιχείο που μας περιβάλλει. Η Θάλασσα.

Ο Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε πως τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν, να ζήσουν και να αγαπήσουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Το υφυπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε, σε συνεργασία με άλλους φορείς της Κύπρου, άρχισαν από τη Δημοτική εκπαίδευση με την υιοθέτηση ενός πλοίου και άλλες δράσεις, επιχειρεί να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη θάλασσα.

Για μια ακόμη πιο δυνατή Ναυτιλία σε πιο στέρεες βάσεις χρειάζεται να παράξουμε επιστήμονες και να δώσουμε παράλληλα ελπίδα και προοπτική στους νέους μας, υπέδειξε ο κύριος Δημητριάδης.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Φωτογράφου Ανδρέα Χριστοφόρου

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X