«Η αβεβαιότητα είναι τεράστια για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε πλοιοκτήτης για να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, και δυστυχώς, δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις», τόνισε:
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες ναυτιλιακές εταιρείες και τις προκλήσεις που φέρνουν οι νέοι κανονισμοί εν μέσω αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο αλλά και στις επιπτώσεις αυτής στη βιωσιμότητα των εταιρειών αναφέρθηκε ο Πόλυς Β.Χατζηωάννου, αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών και CEO της εισηγμένης στην κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης, Safe Bulkers, μιλώντας στο newmoney στο πλαίσιο του 15ου Capital Link Forum- Greek shipping.
Mέσα από την εμπειρία του, εκφράζει τις ανησυχίες του για την καθυστέρηση στη μετάβαση στη «πράσινη» ναυτιλία και τις δυσκολίες στην εφαρμογή των νέων κανονισμών, που επηρεάζουν το μέλλον του κλάδου. «Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά οι μικρομεσαίες ναυτιλιακές εταιρείες. Πολύ φοβάμαι ότι, με τον τρόπο που μπήκαν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί και τους αποδεχτήκαμε, τώρα με το νέο σύστημα, ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα πόσο μάλλον οι μικρομεσαίες.
Ο κάθε ναυλωτής προσπαθεί να επιβάλλει τους όρους του, βάζοντας τη δική του «ρήτρα στο ναυλοσύμφωνο»- «charter party clause»- σχετικά με το FuelEU για να επιβαρύνεται οικονομικά ο πλοιοκτήτης και όχι ο ναυλωτής ειδικά τώρα που η ναυλαγορά δεν είναι καλή και αναζητούν όλοι ναύλους» και συνέχισε:
«Διερωτώμαι, πώς μια μικρή εταιρεία μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε κάθε «clause» που προτείνει κάθε ναυλωτής. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε διαφορετικούς όρους κάθε φορά και αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα για τις μικρότερες εταιρείες” για να προσθέσει:
«Αυτά τα ζητήματα, πιστεύω, έπρεπε να είχαν λυθεί από πριν και να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο με τις νέες συμφωνίες. Δεν είμαστε σε εύκολες εποχές και νομίζω ότι η αβεβαιότητα στη ναυλαγορά έχει δώσει το πάνω χέρι στους ναυλωτές. Όταν έρχονται νέοι κανονισμοί σε μια δύσκολη αγορά, είναι πολύ πιθανό οι ναυλωτές να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη».
Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση εμφανίστηκε προβληματισμένος: Και εξηγεί: «Αυτό που λέμε από την αρχή είναι ότι ο commercial operator, ο «εμπορικό διαχειριστής» που διαχειρίζεται ή εκμεταλλεύεται εμπορικά το πλοίο, αυτός που πληρώνει και επενδύει, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ρίσκο. Κάποιες φορές, μπορεί και να μην καταφέρει να το πετύχει, γιατί η πράσινη μετάβαση καθυστερεί. Η μετάβαση αυτή, από όσο βλέπω, είναι πολύ πιο αργή από ό,τι είχαμε υπολογίσει».
Και φέρνει ως παράδειγμα την εταιρεία του: «Για παράδειγμα, εμείς παραγγείλαμε πλοία dual fuel μεθανόλης, τα οποία αναμένεται να παραλάβουμε του χρόνου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε λιγότερα για το ποιο θα είναι το τελικό καύσιμο από ό,τι όταν κάναμε την παραγγελία πριν από δύο χρόνια. Η αβεβαιότητα αυτή δεν βοηθάει καθόλου και το πρόβλημα είναι ότι πρώτα πρέπει να έχουμε έτοιμο το καύσιμο και τις μηχανές, και μετά να παραγγείλουμε τα πλοία”και καταλήγει λέγοντας:
«Η αβεβαιότητα είναι τεράστια για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε πλοιοκτήτης για να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, και δυστυχώς, δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Όσο περιορίζεται η ευρωπαϊκή ναυτιλία, πιστεύω ότι και οι πολιτικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν την κατάσταση και να ακούνε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις ανησυχίες μας».
πηγή: newmoney.gr