Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Πως η Ευρώπη αναζωογονεί τους ωκεανούς – Το σχέδιο πολιτικής

Tους τρεις βασικούς πυλώνες συνεργασίας, πάνω στους οποίους  η Ευρώπη εκπονεί το δικό της σχέδιο για προστασία και αναζωογόνηση των ωκεανών, ανέλυσε, κατά την ομιλία της στη σύνοδο κορυφής One Ocean, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα  φον ντερ Λάιεν.

Πρόκειται για ένα νέο διεθνή συνασπισμό για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ανοικτή θάλασσα, η οποία αποτελεί το 95 % των ωκεανών,  ένα μεγάλο έργο που επιτρέπει στους ερευνητές να προσομοιώνουν ψηφιακά τους ωκεανούς του πλανήτη και την ερευνητική αποστολή της ΕΕ για την αποκατάσταση του ωκεανού και των υδάτων  έως το 2030.

Τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν στη συνολική συνεισφορά της ΕΕ που παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής από τις επιτρόπους κκ. Γκαμπριέλ και Βαλεάν και από τον επίτροπο κ. Σινκέβιτσιους, και αφορά και τα τέσσερα σκέλη της συνόδου κορυφής. 

Η Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την προώθηση καθαρότερων, υγιέστερων και ασφαλέστερων ωκεανών, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής «One Ocean» που φιλοξένησε η Γαλλία στη Βρέστη και ως επίδειξη του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι ωκεανοί..

Κατά την ομιλία της στη σύνοδο κορυφής «One Ocean», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι η αποστολή της Ευρώπης για την προστασία των ωκεανών πρέπει να είναι τόσο μεγάλη, όσο και η κοινή ευθύνη των κρατών. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Ευρώπη, ως ναυτική δύναμη, μπορεί να συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη σύνοδο κορυφής η πρόεδρος της Ευραπαϊκής Επιτροπής, εγκαινίασε τον υψηλών φιλοδοξιών συνασπισμό για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα σε περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας (BBNJ). Η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον ρόλο της ΕΕ ως ηγετικού παράγοντα για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας αντιπροσωπεύουν το 95 % των ωκεανών και η βιοποικιλότητά τους παρέχει ανεκτίμητα οικολογικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, αυτές οι τεράστιες εκτάσεις είναι όλο και πιο ευάλωτες σε απειλές, συμπεριλαμβανομένων της ρύπανσης, της υπερεκμετάλλευσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών παρέχουν μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία και η ΕΕ εργάζεται σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας το 2022. Ο συνασπισμός φέρνει σε επαφή όσους, όπως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, επιδιώκουν μια φιλόδοξη συνθήκη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X