Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

ΠτΔ: Επενδύσεις πέραν του €1 δις για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας

Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας θα ξεπεράσουν το €1 δισεκατομμύριο και θα επιφέρουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη και ετήσια έσοδα της τάξης των €120 εκατομμυρίων κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως τέτοια έργα χαρακτηρίζονται κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

«Η σημερινή μέρα είναι μια ιδιαίτερη και εξόχως σημαντική για όλους τους Λαρνακείς, καθώς ένα δικαιολογημένο αίτημα το οποίο χρονίζει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και το οποίο αφορά την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας της πόλης, επιτέλους, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας της πόλης.

Το έργο ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στην κυπροϊσραηλινή κοινοπραξία Alexandrou Corporate Services Ltd και Eldeman Holding BV.

«Ένα έργο», πρόσθεσε, «το οποίο, αναμφίβολα, θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά την ζωτικής σημασίας και απεριόριστων δυνατοτήτων ενιαία περιοχή του Λιμένος και της Μαρίνας, αλλά και τη γύρω περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία και, συνακόλουθα, για την Κύπρο ολόκληρη».


Σημείωσε δε πως οι επενδύσεις για το έργο υπολογίζονται να ανέλθουν και να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ, πέραν από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, τα πρόσθετα οφέλη για την οικονομία εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα και οφέλη ευρύτερα θα ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

«Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις τα τελευταία επτά χρόνια και ενδεχομένως και προγενέστερα και που αποτελεί προϊόν και των αρίστων σχέσεων με το Ισραήλ και έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε.

«Η υλοποίηση έργων όπως αυτό της ενοποιημένης ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας και της δυνατότητας πλήρους αξιοποίησης της ζώνης ανάπτυξης του», συνέχισε, «αναμφίβολα αναγνωρίζονται ως έργα αναφοράς και κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Όπως είπε, τόσο η παρούσα όσο και άλλες ανάλογες επενδυτικές δραστηριότητες προέκυψαν ύστερα από τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργήσαμε για την ανάπτυξη του τόπου, με απώτερο σκοπό να καταστήσουμε τη χώρα προορισμό ποιοτικών επενδύσεων και ως εκ τούτου, να διανοίξουμε νέες προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Στόχος και όραμα μας ήταν και παραμένει, η μετατροπή της Λάρνακας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει πως «αυτό το όραμα άρχισε να θεμελιώνεται ήδη από το 2015 και εν συνεχεία το 2017, όταν είχα εξαγγείλει μία σειρά σημαντικών έργων αναπτυξιακής υφής».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο, όπως είπε, χρονολογείται από το 2002, στην ανέγερση νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου της Λάρνακας ή την παραχώρηση κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου για στέγαση του δημοτικού μεγάρου της πόλης, στην ολική αναμόρφωση του αστικού κέντρου της πόλης, αλλά στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών.

«Ένα ακόμα αίτημα που ανάγεται από τη δεκαετία του ‘80 και ικανοποιείται και η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να δώσει νέα πνοή ανάπτυξης και αναπτυξιακής πορείας σε μια για χρόνια υποβαθμισμένη περιοχή», είπε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πέραν των πιο πάνω έχουν ολοκληρωθεί έργα ύψους 32 εκ, ευρώ, ενώ την ίδια ώρα  υλοποιούνται ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα πέραν των 81 εκ. ευρώ. Και αναφέρομαι μόνο για την πόλη της Λάρνακας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση έργων όπως τη δημιουργία Νέας Πτέρυγας Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, τη δημιουργία Πολυχώρου Νεολαίας, την παρόδια φύτευση και ανάπλαση Δημοτικού Κήπου Λάρνακας και εσωτερικών αυλών και την ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου για επιχορήγηση επίστρωσης σημαντικών οδικών αρτηριών του Δήμου Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί όπως η ανέγερση Παραδοσιακής Δημοτικής Αγοράς, η ανέγερση Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, η ανέγερση Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού και η ανάπλαση πλατείας και εξωραϊσμός όψεων στο «Ζουχούρι» αλλά και η τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και η ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής «Αγίου Λαζάρου».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «θα ήτο παράλειψή μου εάν δεν εξέφραζα την ικανοποίησή μου στον φίλο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, για το γεγονός πως, παρά τις κατά καιρούς ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις, αναπτύξαμε μία στενή και ειλικρινή συνεργασία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ανάπτυξη της πόλης, όπως προανέφερα».

«Και τούτο, διότι κοινός είναι ο στόχος της αναβάθμισης και παροχής προς τους πολίτες ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών, υποβοηθώντας παράλληλα τη γενικότερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση της πόλης», κατέληξε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, τόνισε ότι με την υπογραφή του Συμβολαίου ανοίγεται μία νέα σελίδα για την πόλη της Λάρνακας και την Κύπρο γενικότερα καθότι «το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα αλλάξει την όψη και την προοπτική της πόλης της Λάρνακας, αφορά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Κύπρο η οποία υπογράφεται, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επηρέασε, μεταξύ άλλων, την παγκόσμια οικονομία και αποδεικνύει περίτρανα την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν αξιόπιστοι επενδυτές, διεθνούς κύρους και εμβέλειας, προς την Κύπρο».

«Είναι σημαντικό για τους πολίτες, όπως τα λόγια και οι διακηρύξεις μετουσιώνονται σε πράξεις και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα.  Ένα Έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει ως προτεραιότητά του, σήμερα μπαίνει σε πορεία υλοποίησης με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου», δήλωσε εμφαντικά ο κ. Καρούσος.

Εκ μέρους των Ισραηλιτών επενδυτών, απηύθυνε χαιρετισμό από το Ισραήλ, μέσω πλατφόρμας διαδικτυακών διασκέψεων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου εταιρειών Jordache Group κ. Avi Hormaro.  Ο κ. Hornaro ανέφερε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε επιλεγεί για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού Έργου. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα με τις ομάδες εργασίας και να διασφαλίσουμε ότι θα παραδώσουμε το Έργο εγκαίρως και χωρίς καθυστερήσεις.  Νιώθουμε περήφανοι καθότι μέσω αυτής της συνεργασίας ενδυναμώνεται περαιτέρω η ήδη πολύ καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου».

Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της αναδόχου εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd κ. Παναγιώτης Αλεξάνδρου δήλωσε ότι  ο στόχος που έχει τεθεί είναι η δημιουργία τόσο ενός εξαιρετικά λειτουργικού λιμανιού που θα σέβεται το περιβάλλον και την περιοχή όσο και η δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες και όμορφες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία θα φιλοξενεί περισσότερα από 700 σκάφη όλων των μεγεθών.

Μέσω του συγκεκριμένου Έργου «δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας του μεγαλύτερου παραθαλάσσιου αναπτυξιακού έργου που αναπτύχθηκε ποτέ στην Κύπρο το οποίο εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει πέραν των 4 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και ευκαιρίες για πολλούς Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν ή να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις τους σε ένα σύγχρονο διαφοροποιημένο περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Αλεξάνδρου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X