Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πρωτοβουλία Υφ. Ναυτιλίας για τον εμβολιασμό των ναυτικών

Η Κύπρος πρότεινε επίσημα μία πρακτική διεθνή για τον εμβολιασμό των ναυτικών κατά της πανδημίας, ως απάντηση στη μεγάλη κρίση με τις αλλαγές πληρωμάτων.

Συγκεκριμένα, με το κάλεσμα να αναγνωριστούν οι ναυτικοί ως «key workers» να λαμβάνει στήριξη, η Κύπρος προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας μία εφικτή λύση για τους εμβολιασμούς.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, έστειλε επιστολή στους Επιτρόπους Μεταφορών και Υγείας της ΕΕ και στον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Kitack Lim, σκιαγραφώντας τα δύο σκέλη του προτεινόμενου προγράμματος και τονίζοντας «την ανάγκη για μια πρακτική, εφικτή και συλλογική προσέγγιση για το ζήτημα των εμβολιασμών των ναυτικών».

Η χώρα μας θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διάκριση με βάση τη διάρκεια του ταξιδιού. Ειδικότερα, προτάθηκε το πρόγραμμα των εμβολιασμών να συγκροτηθεί από δύο σκέλη. 

Στα ταξίδια μικρών αποστάσεων, τα εθνικά μέτρα παραμένουν εφαρμόσιμα και είναι ευκολότερο να επιτευχθεί περιφερειακή συνεργασία. Στα μακρινά ταξίδια, η Κύπρος θεωρεί ότι τα πλοία που λειτουργούν σε διηπειρωτικές διαδρομές θα πρέπει να λάβουν χαρακτήρα απομονωμένης ζώνης Covid-19, μίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «φούσκας». 

Συνεπώς, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη στεριά. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει μία συντονισμένη παγκόσμια προσέγγιση για τη διασφάλιση επαρκούς αριθμού εγκεκριμένων εμβολίων, αποδεκτών από όλες τις κυβερνήσεις, για εμβολιασμό στις χώρες κατοικίας των ναυτικών, πριν από το ταξίδι τους για την επιβίβαση στα πλοία.

Τέλος, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιτρέψει τις αλλαγές στα πληρώματα, ακόμη και με την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου σταδίου της πανδημίας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X