Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πρωτιά για την Ελλάδα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ

Στην πρώτη θέση, με 150 ψήφους σε σύνολο 157, βρέθηκε σήμερα η Ελλάδα, στο Συμβούλιο (Κατηγορία Α) του IMO, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού, στο πλαίσιο της 32ης Συνόδου της Συνέλευσης του ΙΜΟ και της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των νέων μελών του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, “η για πρώτη φορά εκλογή της χώρας μας στην πρώτη θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (για τη διετία 2022-23) καταδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο της ως μίας από τις κορυφαίες δυνάμεις στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας.
Η Ελλάδα, συνεχίζοντας ναυτική παράδοση αιώνων, ελέγχει περίπου το 20% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου στην υφήλιο. Παράλληλα, η διπλωματική αυτή επιτυχία στον ΙΜΟ επισφραγίζει τη μακρόχρονη και ιδιαίτερα ενεργή συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής νομοθεσίας μέσω της συνεχούς παρουσίας της στις εργασίες των Επιτροπών – Υποεπιτροπών του Οργανισμού.

Η Ελλάδα, αποτελώντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΟ, εκλέγεται, με εξαίρεση το 1977, σταθερά στην Κατηγορία Α του Συμβουλίου του Οργανισμού, λόγω του μεγέθους του εμπορικού της στόλου.
Η χώρα μας εκφράζει, επίσης, τις θερμές της ευχαριστίες στα κράτη – μέλη του ΙΜΟ, τα οποία αναγνώρισαν έμπρακτα τις προσπάθειες και τη συμβολή της στο πλαίσιο του Οργανισμού, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς και την πρόληψη της προκαλούμενης από πλοία ρύπανσης” καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την θετική αυτή εξέλιξη, ευχαριστώντας ταυτόχρονα και το Υπουργείο Εξωτερικών για την πολύτιμη συμβολή του στην Ελληνική πρωτιά.

«Η επανεκλογή της Ελλάδας στην πρώτη θέση της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από το σύνολο των Κρατών Μελών του Οργανισμού, καθώς και το άριστο επίπεδο συνεργασίας που διατηρεί με όλες τις χώρες του κόσμου στο ναυτιλιακό τομέα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. Στην Κατηγορία «Α» εκλέχθηκαν, κατά σειρά: Ελλάδα, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ιταλία, Παναμάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νορβηγία και ΗΠΑ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X