Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αξιοποίηση ο ιστορικός φάρος Περβολιών – Από το 1860 ορθώνεται στο σημείο που είναι σήμερα

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με σκοπό την αξιοποίηση του ιστορικού Φάρου Περβολιών προέβησαν σήμερα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης η Αρχή Λιμένων Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών και το Κέντρο Αριστείας CMMI-Cyprus Marine and Maritime Institute.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρ. Αντώνης Στυλιανού, ανέφερε ότι από την αρχαιότητα οι φάροι αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα στη θαλάσσια ναυσιπλοΐα. Αναφερόμενος στο ιστορικό του φάρου στο Κάβο Κίτι, ενημέρωσε ότι κτίστηκε περί το 1860, ενώ το 1891 ενσωματώθηκε στο οικοδόμημα η οικία του φαροφύλακα και εν συνεχεία, το 1901, ο φάρος ανοικοδομήθηκε εκ νέου, με κόστος τις 117 Λίρες. Αποτελεί ένα από τους πρώτους φάρους που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο και είναι πετρόκτιστος σε σχήμα οκταγώνου, στον οποίο εφάπτεται μικρή οικία του φαροφύλακα. Τεχνικά ο φάρος είναι τύπου αναλαμπής λευκού φωτός κάθε 15 δευτερόλεπτα, με ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας τα 20 μέτρα και εμβέλεια φωτός τα 13 ναυτικά μίλια. 

Ο Δρ. Στυλιανού πρόσθεσε ότι στόχος του Μνημονίου είναι η υλοποίηση δράσεων και συνεργειών με τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να επιτευχθούν οι σκοποί της πραγματοποίησης κοινών πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ερευνητικών υπηρεσιών και μελετών, την κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά, αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την τοπική κοινωνία, το θαλάσσιο εγγραμματισμό και τη γαλάζια ανάπτυξη αλλά και την προώθηση δράσεων που στοχεύουν ευρύτερα στη δημιουργία κουλτούρας φιλικής προς την θάλασσα και το περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ένα χρόνιο αίτημά της ΕΤΑΠ Λάρνακας μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών θα αρχίσει σύντομα να γίνεται πραγματικότητα. Ευχαρίστησε προς τούτο το CMMI που εργάστηκε για τη διαμόρφωση της πρότασης και που θα έχει καθοδηγητικό ρόλο στην όλη προσπάθεια.

Η ανάδειξη του μνημείου είπε, θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής ενώ ο ίδιος ο Φάρος θα μπορέσει πλέον να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα όχι μόνο για την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα αλλά και για την τουριστική βιομηχανία. Τέτοιου είδους συνέργειες, τόνισε, αποτελούν «φάρο ελπίδας» που μπορούν να πάρουν μπροστά την πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

Ο κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, διευθυντής του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI – Cyprus Marine and Maritime Institute) προέβη σε παρουσίαση του έργου. Ανέφερε ότι το Ινστιτούτο θα αναλάβει το κόστος αποκατάστασης και αναβάθμισης του ιστορικού Φάρου Περβολιών με στόχο να αποτελέσει ένα ενεργό σημείο αναφοράς για τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία του σαν κέντρο πληροφόρησης για τη θάλασσα.

Στόχος είναι ο χώρος να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω. Επιπλέον, εξωτερικά θα δημιουργηθεί ένα μικρό αμφιθέατρο ως χώρος εκδηλώσεων. Με την αφαίρεση των περιφράξεων το κοινό θα έχει άμεση επαφή με τον χώρο καθώς και απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα.

Ως ένας «Φάρος θαλάσσιας γνώσης» θα φιλοξενήσει εκθέματα που σχετίζονται με το βυθό και τη θάλασσα αλλά κυρίως θα αξιοποιηθούν νέες υπερσύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης όπου οι επισκέπτες αλλά και τα σχολεία θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο με ένα πιο διαδραστικό τρόπο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X