To 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, άμεσα ή έμμεσα, από τους ωκεανούς, οι οποίοι εκτός αυτού εξυπηρετούν το διεθνές εμπόριο και κατακρατούν διοξείδιο του άνθρακα. Για την προστασία τους η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO εξήγγειλε για τα επόμενα δέκα χρόνια τη «Δεκαετία του Ωκεανών».
O γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία μάς έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε, πόσο όλα συνδέονται μεταξύ τους και πόσο εξαρτάται η επιβίωσή μας από έναν υγιή πλανήτη και από καθαρούς ωκεανούς».
Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Ο ΟΗΕ θέλει να στείλει αυτό ακριβώς το μήνυμα. Για το λόγο αυτό διοργανώνει σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο μιας δεκαετίας ερευνών για τους ωκεανούς, πλήθος εκδηλώσεις, εργαστήρια καθώς και φόρουμ για την ανταλλαγή μεταξύ ειδικών και επιστημόνων.
«Όταν έρχεται φουσκονεριά ανασηκώνει όλες τις βάρκες»
Μια εξ αυτών των επιστημόνων είναι η Βίκι Φερίνι, από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη του πυθμένα των ωκεανών. Στο ερώτημα αν όλες αυτές οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των ωκεανών απαντά με ένα ξεκάθαρο ναι: “Ένα γνωμικό λέει ότι όταν έρχεται φουσκονεριά ανασηκώνει όλες τις βάρκες. Αυτό ισχύει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι προσπάθειες λίγων ωφελούν τους πολλούς. Είναι ο σωστός δρόμος για να ανταποκριθείς σε μεγάλες προκλήσεις.”
Ωκεανοί και θάλασσες είναι ο μεγαλύτερος ζωτικός χώρος στη γη. Επιβαρύνονται ωστόσο καθημερινά από τη μόλυνση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το πόσο δύσκολο είναι το έργο των επιστημόνων δείχνουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις Βρετανών και ΕΕ για την αλιεία στο πλαίσιο του Brexit. Ο νομικός Μπράις Ρούντικ, με ειδικότητα στο διεθνές δίκαιο και σύμβουλος νησιωτικών χωρών στον ΟΗΕ, εξηγεί: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα σε αυτό τον πλανήτη λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για την αλιεία. Θα πρέπει να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν επιρροή στους ωκεανούς».
Πηγή: DW