Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πλώρη για One Stop Shop και ναυτιλιακή εταιρεία, βάζει η Κυπριακή Ένωση πλοιοκτητών

Απολογισμό πεπραγμένων για την περίοδο 2020-2021 πραγματοποίησαν τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών στην Ετήσια γενική Συνέλευση τους στην Αθήνα, στην παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Χατζηγιάννης και οικοδεσπότης της Συνέλευσης, στο Cyprus Tower στην Κηφισιά, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της πανδημίας που προκάλεσε πρωτόγνωρες καταστάσεις και δημιούργησε νέες προκλήσεις για τη ναυτιλία.

Αναφέρθηκε στην έμπρακτη συμβολή των Κυπρίων πλοιοκτητών στην αγωνιώδη προσπάθεια του κράτους να αντιμετωπίσει την πανδημία σε Κύπρο και Ελλάδα, με την αγορά αναπνευστήρων που ενίσχυσαν τις ΜΕΘ, τον επαναπατρισμό φοιτητών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια, καθώς και την παροχή διαγνωστικών τεστ για εργαζόμενους στο υφυπουργείο Ναυτιλίας και την Εθνική Φρουρά.

Η προστασία των ναυτικών όπως εξήγησε, βρέθηκε στις προτεραιότητες της Ένωσης, με την εξασφάλιση εμβολίων για τους ναυτικούς στα Κυπριακά λιμάνια, αλλά και όσους εγκλωβίστηκαν σε ξένα λιμάνια σε Κυπριακά πλοία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά ζητήματα, για τα οποία υπήρξε πλήρης συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σε ζητήματα που αφορούν νέες ρυθμίσεις σε επίπεδο IMO, όπως το  Energy Efficiency Design Index  CII (EEDI CII) και Energy Efficiency Existing Ship Index CI (EEXI CI).

Εφαρμογή ΕTS ερήμην των πλοιοκτητών

Εξαίροντας τη συμβολή του υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, περιέγραψε τις προσπάθειες προσέγγισης των ιθυνόντων της ΕΕ όσον αφορά στο καυτό θέμα του ευρωπαϊκού προγράμματος Emissions Trading System (ETS).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη αποφασίσει την εφαρμογή του προγράμματος ETS ερήμην των πλοιοκτητών, επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννης.

«Η ECSA και οι άλλες εφοπλιστικές ενώσεις επικεντρώθηκαν στο αίτημα για την κατάργηση του προγράμματος, πράγμα παντελώς ουτοπικό, αφού ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την εφαρμογή του με τεράστια πλειοψηφία. Άρα, η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση σε αυτό το στάδιο ήταν να αποδεχθούμε το ETS αλλά να εξηγήσουμε ότι δεν είναι λογικό να πληρώνει το κόστος ο πλοιοκτήτης αλλά ο οικονομικός διαχειριστής. Αυτός που καθορίζει τη μεταφορά των φορτίων».

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέπτυξε στους πλοιοκτήτες τις προσπάθειες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την επιτυχία, να εισακουστούν οι προτάσεις της Ένωσης Κυπρίων Πλοιοκτητών και να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας τη στήριξη μεγάλων νηογνωμόνων.

«Προωθήσαμε επίσης την ιδέα της ενδυνάμωσης των επιμέρους task forces. Αυτό αφορά τη λειτουργία επιμέρους ομάδων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα ασχολούνται με παρενοχλήσεις και αυθαιρεσίες εναντίον ευρωπαϊκών πλοίων σε λιμάνια τρίτων χωρών».

Αποτελεσματική διαχείριση

Στα εταιρικά ζητήματα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Πλοιοκτητών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες ίδρυσης της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού αλλά και στη δημιουργία One Stop Shop για την αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων της ναυτιλιακής καθημερινότητας.

Ετοιμάζεται είπε, προσχέδιο νομοθεσίας που αφορά στελέχη κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό και θα δοθεί παράταση κινήτρων ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του ναυτιλιακού κέντρου. Στόχος εξήγησε, να περιοριστεί στο ελάχιστο η επιβάρυνση του πλοιοκτήτη από το ETS, το οποίο καταλήγει μόνο σε εισπρακτικό μέτρο με αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού πλοίου.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ευρωπαϊκών task forces, ώστε να υπάρχει προστασία από αυθαιρεσίες τρίτων χωρών και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ζητήματα που μαστίζουν τη ναυτιλιακή καθημερινότητα και η Ενωμένη Ευρώπη έχει το ειδικό βάρος να αποτρέπει.

«Το ενδιαφέρον μας στρέφεται ακόμα στη νομοθεσία που αφορά σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο στη λειτουργία του εξοπλισμού AIS. Το σύστημα αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από κρατικούς οργανισμούς για την αποφυγή ηλεκτρονικών “επιθέσεων” και θέματα ασφάλειας του πλοίου γενικότερα, όχι να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών εμπορικών σκοπών σε βάρος του πλοίου».

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις είναι πολλά, υπέδειξε ο κ. Χατζηγιάννης καλώντας όλους σε δράση, καθώς η ναυτιλία δικαιούται ένα ασφαλές, ευνοϊκό και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας.

Sea Change 

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε στους Κυπρίους εφοπλιστές τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Κυπριακής ναυτιλίας, “Sea Change”, η οποία θα εξαγγελθεί επίσημα στις 12 Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφορά στην εθνική στρατηγική που θέτει το όραμα, η Κύπρος να καταστεί ισχυρός πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση πολιτικής και να μετατραπεί σε ελκυστικό Ναυτιλιακό κέντρο.

Στόχος ανέφερε ο υφυπουργός, να υιοθετηθεί ένας νέος τρόπος λειτουργίας του υφυπουργείου Ναυτιλίας, μέσα από 35 στοχευμένες αειφόρες δράσεις, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους και εφαρμογής μιας προληπτικής κουλτούρας ποιότητας. Απευθυνόμενος στους πλοιοκτήτες, ο Βασίλης Δημητριάδης, τους διαβεβαίωσε ότι, σε όποιο λιμάνι βρίσκονται, θα έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης.

Συνοπτικά αναφέρθηκε στην πρόθεση, το 2022 να εφαρμοστεί το e-maritime library, το οποίο θα καταγράφει όλες τις εγκυκλίους και νομοθεσίες, τη δημιουργία ναυτιλιακού μητρώου, την ενθάρρυνση μέσα από τις δράσεις της πράσινης ανάπτυξης και πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Έμφαση θα δοθεί όπως σημείωσε, στην  καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας, αλλά και για ναυτιλιακά και γαλάζια επαγγέλματα.

Για τους ναυτικούς ο κύριος Δημητριάδης έκανε ειδική αναφορά τονίζοντας ότι, η νέα στρατηγική θα διασφαλίζει την επαρκή κατάρτιση και δεξιότητες τους, θα εκπαιδεύονται και θα έχουν οι εταιρείες πληροφόρηση και πρόσβαση για τους ναυτικούς.

Για τη νέα ναυτιλιακή εταιρεία, ο υπουργός ανέφερε ότι ετοιμάστηκε πρόταση νόμου η οποία υπόκειται σε νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική υπηρεσία.  

Πόλυς Χατζηιωάννου: Πολύτιμη η συμβολή της Κ.Δ. στους εμβολιασμούς

Ο Αντιπρόεδρος της Kυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Πόλυς Β. Χατζηϊωάννου, εξήρε την πρωτοβουλία του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κ.Δ. να εμβολιαστούν δωρεάν χιλιάδες ναυτικοί στα λιμάνια της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα να παραχωρηθούν εμβόλια για ναυτικούς που βρίσκονται σε κυπριακά πλοία, σε ξένα λιμάνια. 

Ήταν εξαιρετικά βοηθητικό σημείωσε, όπως και οι διευκολύνσεις που δόθηκαν για αλλαγές πληρωμάτων, ενέργεια που συνέβαλε στην απρόσκοπτη τέλεση των καθηκόντων των ναυτικών, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, καθώς και τόνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας απο τις αλλαγές πληρωμάτων σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια. 

Απηύθυνε ευχαριστίες στον υφυπουργό Ναυτιλίας να μεσολαβήσει στην ΕΕ, για τη διαμόρφωση πλαισίου στο σύστημα εμπορίας ρύπων, χωρίς να επιβαρύνεται μόνο η πλοιοκτησία. Στη γενική συνέλευση, ήταν αθρόα η προσέλευση των Κυπρίων πλοιοκτητών, με τα ηχηρά ονόματα της κυπριακής ναυτιλίας να ανταλλάζουν απόψεις με τον υφυπουργό ναυτιλίας για τις προκλήσεις που ανοίγονται.  

πηγη: Φιλελεύθερος

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X