Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πλοίο “φάντασμα” στην Ταϋλάνδη βυθίστηκε πριν την ταυτοποίηση

H ταυτότητα του, παραμένει μυστήριο άλυτο, παρά τις προσπάθειες των αρχών της χώρας να εξακριβώσουν την προέλευση και τον σκοπό του συγκεκριμένου πλοίου.

Το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης αναχαίτισε και επιχείρησε να ρυμουλκήσει ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό πλοίο μακριά από μια πλατφόρμα πετρελαίου στον Κόλπο της Ταϊλάνδης.

Περίπου στις 16:00 στις 6 Ιανουαρίου, η διοίκηση του Βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης για τον Νότιο Κόλπο της Ταϊλάνδης έλαβε ειδοποίηση από το πλήρωμα μιας υπεράκτιας εξέδρας ότι υπήρχε ένα φορτηγό πλοίο που φαινόταν να πλησιάζει. Η τοποθεσία του σκάφους ήταν περίπου 90 ναυτικά μίλια ανατολικά-νοτιοανατολικά του Koh Samui 

Ο Αντιναύαρχος Soonthorn Khamkhai, διοικητής της 2ης Ναυτικής Περιοχής, έστειλε ένα περιπολικό σκάφος στη σκηνή για να παράσχει βοήθεια. Κατά την άφιξη, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους βρήκε ένα σκουριασμένο παράκτιο φορτηγό πλοίο μήκους 260 ποδιών, με σήμανση που το προσδιορίζουν ως Fin Shui Yuen 2. Το σκάφος ήταν μη επανδρωμένο, σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και κινδύνευε να βυθιστεί.

Το περιπολικό έστειλε ομάδα επιβίβασης στο φορτηγό πλοίο για έρευνα. Το βίντεο που τραβήχτηκε από την ομάδα δείχνει ότι το σκάφος είχε υποστεί σοβαρή ζημιά στο πυροβόλο όπλο του, στη δεξιά πλευρά και πολλά από τα πλωτά του καλύμματος της καταπακτής του έλειπαν. Το άδειο αμπάρι περιείχε αρκετά πόδια νερό, το οποίο κυλούσε σε όλο το πλάτος της δοκού από το λιμάνι στη δεξιά πλευρά καθώς το σκάφος κυλούσε.

Από επιθεώρηση στο εσωτερικό του διαπιστώθηκε ότι το σκάφος είχε αφεθεί σε κατάσταση, ενώ τα υπάρονται του βρίσκονταν  σκορπισμένα στους χώρους ελλιμενισμού και στη γέφυρα. Πλημμύρες εντοπίστηκαν επίσης κάτω από τα καταστρώματα στο μηχανοστάσιο και στα διαμερίσματα των μηχανημάτων

Η ομάδα διαπίστωσε ότι κανένας ο εξοπλισμός στη γέφυρας δεν ήταν σε λειτουργίσιμη κατάσταση, πέραν ενός λαμπτήρα που τροφοδοτεί την μπαταρία.

Πέραν αυτού, τα μέλη του πληρώματος, δεν εντόπισαν οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της ταυτότητας του πλοίου. 

Οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιανουαρίου. Η ομάδα άρχισε να αντλεί νερό από τους χώρους μηχανών του σκάφους και πέτυχε να μειώσει τη στάθμη κατά περίπου ένα πόδι, προτού η επιδείνωση των συνθηκών αναγκάσει τη διακοπή της επιχείρησης.

Οι συνθήκες βελτιώθηκαν το απόγευμα και η άντληση συνεχίστηκε για αρκετές ώρες. Η ομάδα κατάφερε να αφαιρέσει αρκετό νερό  για να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του μηχανοστασίου.

Ωστόσο, η προσπάθεια διάσωσης δεν ήταν τελικά επιτυχής, σύμφωνα με την Bangkok Post. 

Το σκάφος βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας ρυμούλκησης το βράδυ του Σαββάτου, μεταφέροντας οποιεσδήποτε περαιτέρω ενδείξεις για την προέλευσή του στον πυθμένα.

Το εγκαταλειμμένο πλοίο κατέρρευσε σε περίπου 90 πόδια νερού σε μια θέση περίπου 30 nm από την ακτή Nakhon Si Thammarat. Έχει εκδοθεί προειδοποίηση προς τη ναυτιλία και έχει σταθμεύσει ένα περιπολικό σκάφος για την παρακολούθηση της ρύπανσης από το σκάφος.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X