Περισσότερα από 5.000 νέα είδη ανακαλύφθηκαν σε hotspot εξόρυξης βαθέων υδάτων του Ειρηνικού
Περισσότερα από 5.000 νέα είδη που ζουν στον βυθό της θάλασσας σε μια ανέγγιχτη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού που έχει αναγνωριστεί ως μελλοντικό hotspot για εξόρυξη βαθέων υδάτων, ανακάλυψαν επιστήμονες, σύμφωνα με μια επισκόπηση των περιβαλλοντικών ερευνών που έγιναν στην περιοχή.
Είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται εκτενώς η προηγουμένως άγνωστη βιοποικιλότητα της Ζώνης Κλάριον – Κλίπερτον (CCZ), μιας πλούσιας σε ορυκτά περιοχής του βυθού του ωκεανού, που εκτείνεται σε 1,7 τετραγωνικά μίλια μεταξύ Χαβάης και Μεξικού στον Ειρηνικό.
Τα περισσότερα από τα ζώα που εντοπίστηκαν από ερευνητές που εξερευνούν τη ζώνη, είναι νέα στην επιστήμη και σχεδόν όλα είναι μοναδικά στην περιοχή: μόνο έξι, συμπεριλαμβανομένου ενός σαρκοφάγου σφουγγαριού και ενός θαλάσσιου αγγουριού, έχουν εντοπιστεί και αλλού.
Μέχρι στιγμής, έχουν συναφθεί συμβάσεις για εξερεύνηση ορυκτών με 17 εργολάβους εξόρυξης βαθέων υδάτων, σε μια περιοχή που καλύπτει 745.000 τετραγωνικά μίλια. Οι εταιρείες, που υποστηρίζονται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Κίνα, θέλουν να εκμεταλλευτούν ορυκτά όπως το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και το νικέλιο, εν μέρει για να τα πουλήσουν στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας.
Τον Ιούλιο η Διεθνής Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με έδρα την Τζαμάικα, που ρυθμίζει την εξόρυξη βαθέων υδάτων, θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις εκμετάλλευσης από αυτές τις εταιρείες.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο της εξόρυξης αυτού του εύθραυστου οικοσυστήματος και των κατοίκων του που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε την πρώτη «λίστα ελέγχου CCZ» συγκεντρώνοντας όλα τα αρχεία από τις αποστολές στην περιοχή. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology και περιλαμβάνει 5.578 διαφορετικά είδη, από τα οποία εκτιμάται ότι το 88% έως 92%, δεν είχε ξαναφανεί ποτέ.
Για να μελετήσουν και να συλλέξουν δείγματα από τον πυθμένα του ωκεανού, βιολόγοι έχουν συμμετάσχει σε ερευνητικές κρουαζιέρες στον Ειρηνικό που στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα για να διασχίσουν τον βυθό της θάλασσας 4.000 έως 6.000 μέτρα κάτω.
Η αποστολή, που χρηματοδοτείται μέσω του Συμβουλίου Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος και άλλων, υποστηρίζεται από την UK Seaabed Resources (UKSR), μια εταιρεία εξόρυξης βαθέων υδάτων που εκμεταλλεύεται την περιοχή εξερεύνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το NHM έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το UKSR και την Deep Green, τώρα την Metals Company, μια άλλη εταιρεία εξόρυξης, ως ανάδοχος στην περιοχή για την παροχή βασικών δεδομένων για τη βιοποικιλότητα. Επιμένει ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανοιχτής πρόσβασης σε βιβλιογραφία.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τις επιχειρήσεις μέσω σύνδεσης με απευθείας βίντεο από το σκάφος, καθώς τηλεχειριζόμενα οχήματα καταγράφουν στοιχεία.
Ένα από τα ζώα βαθέων υδάτων που ανακαλύφθηκαν είχε το παρατσούκλι «ουλικός σκίουρος», λόγω της τεράστιας ουράς και της εμφάνισής του που μοιάζει με ζελέ.. Υπάρχουν επίσης γυάλινα σφουγγάρια, μερικά από τα οποία μοιάζουν με βάζα. Οι πιο κοινές κατηγορίες πλασμάτων στη ζώνη CCZ είναι τα αρθρόποδα, τα σκουλήκια, τα μέλη της οικογένειας των αραχνών και τα εχινόδερμα, τα οποία περιλαμβάνουν ακανθώδη ασπόνδυλα, όπως αχινούς και σφουγγάρια.