Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Πεπεισμένοι για ρωσικό δάκτυλο στην παρουσία ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα οι βρετανοί

Συνεχίζουν να απειλούν τη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, οι νάρκες που κατά το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, αποτελούν προϊόν ρωσικής δραστηριότητας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αλληλοκατηγορηθεί για την απελευθέρωση ναυτικών ναρκών YaM και YarM της σοβιετικής εποχής που παρασύρονται στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, με τρεις από αυτές να  έχουν εντοπιστεί και εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής.

Στις 28 Μαρτίου, το ναρκαλιευτικό του Ρουμανικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Constantin Balescu πυροδότησε σκόπιμα μια πλωτή ναυτική νάρκη περίπου 40 nm έξω από το Κάπου Μίντια, μια ρουμανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην Κωστάντζα. Την ίδια μέρα, μια ομάδα του Τουρκικού Ναυτικού βρήκε και εξουδετέρωσε μια νάρκη κοντά στην Igneada, μια παραθαλάσσια πόλη περίπου 150 ν.μ. νότια της ανακάλυψης του ρουμανικού ναυτικού. Στις 26 Μαρτίου, οι τουρκικές δυνάμεις βρήκαν και εξουδετέρωσαν μια άλλη νάρκη «παλαιού τύπου» κοντά στην πολυσύχναστη είσοδο του Βοσπόρου.

«Αν και η προέλευση τέτοιων ναρκών παραμένει ασαφής και αμφισβητούμενη, η παρουσία τους οφείλεται σχεδόν σίγουρα στη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή και καταδεικνύει πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει ουδέτερα και πολιτικά συμφέροντα», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σε δήλωση του την Κυριακή.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι παραμένει η πολυσυζητημένη πιθανότητα μιας αμφίβιας επίθεσης στην Οδησσό, αλλά είναι «πιθανόν να είναι όλο και πιο υψηλός ο κίνδυνος» για τις ρωσικές δυνάμεις λόγω του χρόνου που χρειάστηκε να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί. Πρόσφατες εικόνες της προκυμαίας στην Οδησσό δείχνουν την εγκατάσταση αμυντικών έργων, συμπεριλαμβανομένων γρύλων, συρματοπλέγματος και τοποθετήσεων πολυβόλων.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ουκρανία απροσδιόριστα παράκτια αμυντικά συστήματα, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Naval Strike

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X