Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάστηκε το νέο αναθεωρημένο Master Plan της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Το νέο αναθεωρημένο Master Plan της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, παρουσιάστηκε στον Δήμαρχο Λάρνακας και σε κλιμάκιο της Επιτροπής Πολεοδομίας του Δήμου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «την Τετάρτη 25 Αυγούστου ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και κλιμάκιο της Επιτροπής Πολεοδομίας του Δήμου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings Ltd, στο λιμάνι της πόλης. Στόχος της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kition Πάνο Αλεξάνδρου και τους Έλληνες και Ισπανούς Μελετητές του έργου, του νέου αναθεωρημένου Master Plan της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας».

Προστίθεται ότι «η πορεία των εργασιών στην παρούσα φάση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και το πρώτο τετράμηνο του 2022 η διαχείριση θα περάσει εξ’ ολοκλήρου στα χέρια της Κοινοπραξίας από την συνδιαχείριση που γίνεται τώρα με την Αρχή Λιμένων Κύπρου. Το Master Plan αποτελεί μια πρόταση που θα προσδώσει στην πόλη της Λάρνακας ουσιαστική ώθηση αλλά και πρωταγωνιστική θέση τόσο ολόκληρης τη χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το έργο αποσκοπεί να αναμορφώσει ολοκληρωτικά την ζωτικής σημασίας και απεριορίστων δυνατοτήτων ενιαία περιοχή λιμανιού και μαρίνας αλλά και της γύρω περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Απώτερος σκοπός του έργου είναι να καταστεί η χώρα προορισμός επενδύσεων με προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξη».

Παράλληλα «θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά λειτουργικό λιμάνι το οποίο θα σέβεται το περιβάλλον και την περιοχή όσο και η δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες και όμορφες μαρίνες στην ανατολική Μεσόγειο, που θα φιλοξενεί περισσότερα από 800 σκάφη όλων των μεγεθών. Μέσω του συγκεκριμένου έργου δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια αναπτυξιακά έργα, το οποίο θα δημιουργήσει πέραν των τεσσάρων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Σημειώνεται πως «το Master Plan έχει υποβληθεί στα αρμόδια όργανα του κράτους για έγκριση και έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών». 

Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας «θα εκτελεσθεί σε τέσσερεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημόσιων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της μαρίνας, ενώ θα προσφέρει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο στην πόλη αφού θα ενοποιήσει συγκεκριμένα τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτήριο εισόδου στο λιμάνι,  κτίριο πολλαπλών χρήσεων καθώς και ο τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας καθιστώντας την πόλη ένα τουριστικό κόμβο».

Κατά τη δεύτερη φάση «θα κατασκευαστούν στην περιοχή μαρίνας κτίρια τα οποία θα περιλαμβάνουν διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους ψυχαγωγίας και χώρους στάθμευσης. Επίσης θα δημιουργηθεί κτίριο για συντήρηση και επισκευή σκαφών, ενώ προτείνεται η δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου τι οποίο θα αποτελείται από γραφείο και χώρους εκπαίδευσης. Ακόμα θα ανεγερθεί ξενοδοχείου πέντε αστέρων με θέα το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την μαρίνα το οποίο θα περιλαμβάνει beach club και χώρους στάθμευσης».

Όσον αφορά την τρίτη φάση, η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει πως «στην περιοχή της μαρίνας θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο φουτουριστικό κτίριο με πανοραμική θέα 360 μοιρών όπου θα υπάρχουν οροφοδιαμερίσματα, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης. Επίσης θα αναγερθούν ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα και αγκυροβόλιο, ενώ στην βόρεια πλευρά θα ανεγερθεί ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και χώρο στάθμευσης. Ακόμα θα υπάρχουν βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως κτίριο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, υποσταθμοί ΑΗΚ, υπηρεσίες μαρίνας, κτίριο συντήρησης και επισκευής σκαφών και εργαστήρια και αποθήκες για εξοπλισμό σκαφών».

Κατά την τέταρτη και τελευταία φάση «θα προστεθούν επιπλέον ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα, γκαράζ και θέση αγκυροβολίας, ενώ θα κατασκευαστούν οικιστικά και εμπορικά κτίρια ενώ στην περιοχή Λιμανιού θα προστεθούν νέες αποθήκες. Το έργο στην ολότητα του διακατέχεται από  πράσινη αντίληψη η οποία  διέπει την κατασκευή και η υλοποίηση του έργου και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι απαραίτητες παράμετροι για μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον, τόσο κατά την υλοποίηση του όσο και μεταγενέστερα μετά την παράδοση του έργου».

Σημειώνεται ότι «έχει υποβληθεί αίτηση στο Τμήμα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για αναπαλαίωση της υφιστάμενης αποβάθρας η οποία θα αρχίσει άμεσα μετά την έκδοση της εν λόγω άδειας. Τον Οκτώβριο, προγραμματίζεται δημόσια παρουσίαση του έργου και παράλληλα το κοινό θα κρατείται ενήμερο για την πορεία των εργασιών και εξελίξεων μέσω ανακοινώσεων στον τύπο και άλλα».

Μετά τη συνάντηση «ο Δήμαρχος Λάρνακας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings και τους Μελετητές για την ενημέρωση και τόνισε την σημαντικότητα του έργου αυτού. Ανάφερε ότι το Master Plan εμπίπτει και καλύπτει πλήρως τις προσδοκίες της πόλης της Λάρνακας και σημείωσε πως η ανάπτυξη αυτή αποτελεί ένα έργο που πρόκειται να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου».

Ταυτόχρονα «διαβεβαίωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε η συγκεκριμένη επένδυση να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και θα παρέχουν κάθε βοήθεια για να ξεπεραστούν πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X