Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Παραλύει η Σαγκάη και τα λιμάνια της λόγω επερχόμενου τυφώνα

Τα μεγάλα θαλάσσια λιμάνια της Κίνας προετοιμάζονται  για ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα ενός τυφώνα (του 12ου για την φετινή σεζόν), με τη διαφορά ότι σε αντίθεση με την καταιγίδα της περασμένης εβδομάδας, αυτός αναμένεται να φτάσει στην ξηρά κοντά στα πολυσύχναστα λιμάνια της Σαγκάης και του Nίγκπο Ζιουσιάν. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην παράδοση φορτίων. Τα λιμάνια είχαν ήδη αναφέρει καθυστερήσεις και αναμένεται ότι η τρέχουσα καταιγίδα, ο τυφώνας Mufia, θα μπορούσε να διακόψει τις εργασίες για αρκετές ημέρες τόσο στα λιμάνια όσο και στις εσωτερικές συγκοινωνίες.

Πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι η καταιγίδα βρίσκεται 165 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Ταϊβάν αφού πέρασε βόρεια του νησιού. Οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν προειδοποιούσαν ότι η καταιγίδα έχει ακτίνα σχεδόν 100 μίλια και ριπές ανέμου έως σχεδόν 120 μίλια την ώρα. Ενώ η καταιγίδα αναμενόταν να παραμείνει στα ανοιχτά, το Κεντρικό Μετεωρολογικό Γραφείο της Ταϊβάν προειδοποίησε για ισχυρά κύματα, ειδικά στα βόρεια, και έντονες βροχοπτώσεις. Η υπηρεσία φέρι μποτ αναστάλθηκε για το μεγαλύτερο μέρος της Ταϊβάν και τα αλιευτικά σκάφη είχαν προειδοποιηθεί να μην προχωρήσουν, ενώ η εμπορική ναυτιλία είχε επίσης προειδοποιηθεί για δύσκολες συνθήκες.

Αφού πέρασε την Ταϊβάν, η καταιγίδα στράφηκε βορειοδυτικά, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό για τη Σαγκάη, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, καθώς και την περιοχή Ningbo που φιλοξενεί το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμένα εμπορευματοκιβωτίων της Κίνας.

Οι πιο πρόσφατες καιρικές παρατηρήσεις περιελάμβαναν αναφορές για ριπές ανέμου που έφτασαν τα 135 μίλια την ώρα, αν και η καταιγίδα προβλέπεται να χάσει εξασθενήσει σε ένα βαθμό προτού φτάσει στην ηπειρωτική Κίνα. Τα κύματα πριν από την καταιγίδα έφτασαν σε ύψος έως και 34 πόδια.

Η Κίνα διέταξε όλα τα πλοία να  ψάξουν για καταφύγια, ενώ κάλεσε όλα τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να κατευθυνθούν στη θάλασσα πριν από την καταιγίδα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, κάνουν λόγο για  περισσότερα από 7.000 πλοία, που σβήνουν τις μηχανές σε όλα τα λιμάνια που αναμένεται να ξεκινήσουν να κλείνουν το απόγευμα της Τρίτης και να ανασταλούν όλη την ημέρα την Τετάρτη. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα κύματα στη Σαγκάη μπορεί να φτάσουν τα 16 πόδια.

 Άλλα μέτρα αφορούν στην εκκένωση τουριστών και κατοίκων, σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές. Οι πτήσεις αναστέλλονται εντός και εκτός του αεροδρομίου της Σαγκάης και αναμένεται επίσης να ακυρωθούν ορισμένα δρομολόγια τρένων.

Οι προετοιμασίες για την καταιγίδα εντατικοποιούνταν επειδή σε αντίθεση με τον τυφώνα Hinnamor που πέρασε από την ακτή την περασμένη εβδομάδα, η τρέχουσα πορεία αυτής της καταιγίδας προβλέπει ότι θα φτάσει στη στεριά νότια της Σαγκάης. Αναμένεται να προχωρήσει βόρεια πάνω από την πόλη και να συνεχίσει στο εσωτερικό. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από την πορεία της καταιγίδας.

Η καταιγίδα έρχεται σε μια στιγμή που η Σαγκάη συγκεκριμένα καταγράφει μεγάλους όγκους διακίνησης πλοίων και εμπορευμάτων. Στις 8 Σεπτεμβρίου, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Σαγκάη σημείωσε νέο ρεκόρ μίας ημέρας διαχειριζόμενος 160.058 TEU σε 24 ώρες. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X