Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνητό νησί για παραγωγή “πράσινης” αμμωνίας στη Δανία

Στη Δανία αναμένεται να αναπτυχθεί η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής «πράσινης» αμμωνίας που μπορεί να αξιοποιηθεί ως καύσιμο για πλοία στο πλαίσιο της γενικευμένης προσπάθειας μείωσης των αέριων ρύπων από την ναυτιλία. Η εγκατάσταση που βρίσκεται στο Esbjerg, στη δυτική ακτή της Δανίας, θα αξιοποιήσει την ενέργεια που παράγεται από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στην διαδικασία παραγωγής αμμωνίας.

Η αμμωνία ως καύσιμο αναμένεται ευρέως να καταστεί ένας από τους μελλοντικούς πυλώνες της θαλάσσιας αποδέσμευσης από τις ανθρακούχες εκπομπές, προκαλώντας εμπορικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη πλοίων που κινούνται με αμμωνία και τελικά μια πλήρη αλυσίδα εφοδιασμού που θα την αξιοποιεί. Το εγχείρημα υποστηρίζουν η DFDS και η MAERSK.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της χρήσης της αμμωνίας για καύσιμο των πλοίων έφερε στο προσκήνιο η αναγγελία της AVIN για το «κτίσιμο» δεξαμενόπλοιου χωρητικότητας 156.500 τόνων dw suezmax που θα χρησιμοποιεί και αμμωνία για καύσιμο. Η αμμωνία (NH3) προσδιορίστηκε ως καύσιμο μηδενικού άνθρακα που μπορεί να εισέλθει στην παγκόσμια αγορά σχετικά γρήγορα και να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για το 2050 που έθεσε ο ΙΜΟ.

Οι κολοσσοί MISC, Samsung Heavy Industries (SHI), Lloyd’s Register (LR) και MAN Energy Solutions συνεργάζονται σε ένα κοινό αναπτυξιακό έργο (JDP) για την κατασκευή δεξαμενόπλοιου που θα κινείται με αμμωνία

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X