Παρά τις κυρώσεις τα ρωσικά λιμάνια ανακάμπτουν σε επίπεδα προ πολέμου
Για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το προηγούμενο έτος, οι λειτουργίες στα μεγάλα ρωσικά λιμάνια ανακάμπτουν, σύμφωνα με νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία.
Ο όγκος των εμπορευμάτων που εκφορτώνονται στα τρία μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ρωσίας – Σάνκτ Πετερβούργου, Βλαδιβοστόκ και Νοβοροσίσκ – πλησιάζει πλέον τα επίπεδα προ πολέμου. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις στο Σάνκτ Πετερβούργο είχαν πέσει κατά 90 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο, αλλά έχουν δει σημαντική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.
“Δεν είναι σαφές από πού προέρχονται τα εμπορεύματα σύμφωνα με τις κινήσεις των εμπορικών πλοίων, αλλά φαίνεται ότι η Ρωσία επιστρέφει στον παγκόσμιο εμπορικό χώρο. Αυτό συμβαίνει παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες και την πτώση της αξίας του ρούβλι,” δήλωσε ο Επικεφαλής του Kiel Trade Indicator.
Τα δεδομένα του Ινστιτούτου Kiel επικυρώνονται από την ημιετή έκθεση της Ένωσης Εμπορικών Λιμανιών της Ρωσίας (ASOP), που δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα. Η έκθεση τόνισε ότι για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούλιο του 2023, τα ρωσικά λιμάνια αύξησαν την αποκομιδή των εμπορευμάτων κατά 9 τοις εκατό, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 525 εκατομμύρια τόνους. Συγκεκριμένα, τα εμπορεύματα σε εμπορευματοκιβώτια αυξήθηκαν κατά 6 τοις εκατό, φτάνοντας τα 29 εκατομμύρια τόνους. Τα εμπορεύματα σε ξηρό βάρος πήραν το μεγαλύτερο μερίδιο, με πάνω από 260 εκατομμύρια τόνους που χειρίστηκαν, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17 τοις εκατό.
Εν μέρει, η αυξανόμενη εμπορική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας μπορεί να βρίσκεται πίσω από την ανάκαμψη των λειτουργιών στα μεγάλα ρωσικά λιμάνια. Στοιχεία τελωνειακής αξίας που δημοσιεύτηκαν πέρσι από το Πεκίνο δείχνουν ότι οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία, έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συναλλαγών τους τελευταίους δύο μήνες.
Μόνο τον Αύγουστο, η Κίνα εισήγαγε προϊόντα αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μηνιαίος όγκος των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η Ρωσία προβλέπει ότι φέτος, ο όγκος του εμπορίου της με την Κίνα θα φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Επιπλέον, η Ινδία έχει επίσης παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη των εμπορικών προοπτικών της Ρωσίας. Το προηγούμενο έτος, η Ρωσία ανέβηκε από την 25η στην 7η θέση, ανάμεσα στους κύριους εμπορικούς της εταίρους της χώρας, με το διμερές εμπόριο να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους.