Ο ναυπηγικός τομέας συνεχίζει να αναφέρει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη μελλοντικών σχεδίων για τη χρήση της αμμωνίας, ως πρωτογενούς καυσίμου. Οι σχεδιαστές εργάζονται για να αναπτύξουν πλοία σε κάθε μία από τις κύριες κατηγορίες, που στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα καύσιμα και να παρέχουν στους πλοιοκτήτες μια βιώσιμη διαδρομή μετανάστευσης, σε μελλοντικές τρέχουσες επενδύσεις σε πλοία. Η Mitsubishi Shipbuilding της Ιαπωνίας και η Samsung Heavy Industries της Νότιας Κορέας ενέκριναν το σχεδιασμό για επιπλέον πλοία, που θα χρησιμοποιούν αμμωνία ως κύριο καύσιμο.
Ενώ η αμμωνία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον ως σταθερή και καθαρή πηγή ενέργειας, οι ναυπηγοί και οι πλοιοκτήτες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην προσπάθεια ενσωμάτωσης του μελλοντικού καυσίμου στο σημερινό τους σχεδιασμό. Ανακοινώνοντας το Μνημόνιο Συνεννόησης με τη Hyundai Heavy Industry για μελλοντική παραγγελία για ένα αερομεταφορέα αερίου με αμμωνία, η Eastern Pacific Shipping, με έδρα τη Σιγκαπούρη, επεσήμανε αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμος κινητήρας στην αγορά σήμερα που να μπορεί να χρησιμοποιεί αμμωνία ως καύσιμο πλοίων.
Επιπλέον, η EPS εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τα πλοία έτοιμα για αμμωνία που βρίσκονται επί του παρόντος σε παραγγελία θα μπορούν να αλλάξουν από άλλα εναλλακτικά καύσιμα πλοίων, αλλά θα εξακολουθήσουν να απαιτούν μια σημαντική μετασκευή κινητήρα όταν οι κινητήρες αμμωνίας γίνουν εμπορικά προσβάσιμοι.
Η Mitsubishi Shipbuilding ανακοινώνοντας ότι ολοκλήρωσε τον εννοιολογικό σχεδιασμό ενός (VLGC) είπε ότι η προσέγγισή της ήταν να τροφοδοτήσει αρχικά το πλοίο με υγραέριο (LPG). Πιστεύουν ότι το υγραέριο θα παρείχε μια ευκολότερη διαδρομή μετάβασης προς την αμμωνία όταν η τεχνολογία είναι διαθέσιμη και με τη δημιουργία ενός σχεδιασμού που θα επιτρέπει τη μετατροπή σε καύσιμο αμμωνίας, αναμένουν ότι θα επιτρέψει τον εκ των υστέρων εξοπλισμό πλοίων σχετικά μικρής κλίμακας, όταν η χρήση καυσίμου αμμωνίας γίνει βιώσιμη επιλογή .