Νέα

  • Uncategorized

Παρά την πτώση των επιτοκίων η εμπορική ναυτιλία κατέγραψε κέρδη ρεκόρ

Σε επίπεδα προ πανδημίας έχουν σταθεροποιηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, οι ναύλοι μεταφοράς.

Αρκετοί δείκτες επιτοκίων σημειώνουν σταθερή πτώση για 39 συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά οι μειώσεις δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε απώλειες για τους μεταφορείς.

Ενώ οι μεγάλοι αερομεταφορείς προέβλεψαν επανειλημμένα μια ομαλοποίηση των αγορών το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι μειώσεις ήρθαν γρήγορα για τον κλάδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Εμπορευματοκιβωτίων (WCI) της Drewry, ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων εντάθηκαν περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα, ειδικά στη γραμμή Ασίας-Βόρειας Ευρώπης.

Το ποσοστό από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ, για παράδειγμα, κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 18 τοις εκατό, μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους δύο μήνες. Η ετήσια μείωση σε αυτό το δρομολόγιο ανήλθε στο 84 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Παρά τις μειώσεις οι ναυτιλιακές εταιρείεςεξακολουθούν σημειώσουν κέρδη ρεκόρ. Ο John McCown, ειδικός στη ναυτιλία και Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Alpha Capital, σε μια πρόσφατη έκθεση για την απόδοση του τρίτου τριμήνου των αερομεταφορέων, προέβλεψε ότι τα καθαρά κέρδη ολόκληρου του έτους για τη ναυτιλία τακτικών γραμμών το 2022 πρόκειται να φτάσουν τα 223 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και ο παγκόσμιος όγκος εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 3,9% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, η ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων συνέχισε να καταγράφει καθαρά κέρδη ρεκόρ 58,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κέρδη 48,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, τα καθαρά κέρδη ήταν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια ή 6,6 τοις εκατό χαμηλότερα. Αυτή είναι η πρώτη ύφεση των τελευταίων επτά τριμήνων με κέρδη ρεκόρ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X